Престъпна безстопанственост или умишлена злоупотреба с парка в "Кършияка"

Общината сама се вкара в капан - милиони от парите на данъкоплатците за откупуване на имота или поредния мастодонт от бетон в зелената площ

Община Пловдив сама се е вкарала в капан с имота, върху който е разположен паркът на ул. "Сава Муткуров" край хотел "Санкт Петербург". От няколко дни за бъдещето на терена се водят ожесточени спорове, а хората от квартала излязоха на протест заради поголовна сеч на дървета. С подписка те настояват паркът да бъде запазен. Администрацията обаче няма полезен ход. Като съдружник в публично-частното дружество "Пълдин туринвест" АД, в което бившият общински терен е апортиран още през 2006 г., тя е проспала случващото се с имота през годините. Освен това е допуснала противоречие в неговия устройствен статут.

Към момента на апорта за терена е одобрен Подробен устройствен план, позволяващ застрояване. При разписването през 2007 г. на действащия в момента Общ устройствен план обаче същият терен е записан като зелена площ. Това обстоятелство проваля и инвестиционните намерения на заинтересованите от имота. Строителство там е възможно само с дебели връзки в местната власт, каквито имат само приближени на кметската администрация фирми.  

Към днешна дата ситуацията е патова - в парка ще се издигне поредният мастодонт от бетон или Общината ще брои милиони, за да откупи терена и да запази зелената площ. Не е ясно дали в случая става дума за поредната проява на безстопанственост от страна на кметската администрация или за порочна схема с цел облагодетелстване на частни лица, близки до властта.    

Въпросният имот няколко пъти е сменял собственика си, преди да се окаже в ръцете на никому неизвестния бизнесмен Байрям Солак от село Мулдава. Теренът е прехвърлян в активите на различни дружества. Няколко пъти е бил използван като обезпечение при тегленето на кредити за фирми, свързани с "Международен панаир Пловдив" АД.    

През 2006 г. имотът е с  площ 19 025 кв. метра. Той е общински. С решение на местния парламент е апортиран в публично-частното дружество "Пълдин туринвест" АД, създадено от Община Пловдив и Георги Гергов с цел приватизация на "Международен панаир Пловдив" АД. Когато са разпределяни дяловете в смесеното дружество на база парични и непарични вноски

общинският имот е оценен на 10 млн. лева.

По-късно  същият терен е внесен като апорт в "Парк Хотел Санкт Петербург Инвест" ЕООД  от мажоритарния собственик на панаира Георги Гергов. 

През 2017 г. теренът  е разделен на два нови имота, за което Общината има информация. Частта от 16 дка, в които е разположен паркът, получава ПИ 56784.506.1508. Именно тя е продадена на "Парадайс Гардън Резидънс" - еднолична собственост на Байрям Сали Солак. Сделката е от 30.10.2017 г. Дружеството е регистрирано два месеца по-рано с капитал от 2 лева. Новият собственик притежава еднолично дяловете в още две фирми - "Санрайз Гардънс" ЕООД и в ЕТ "Байрям Солак". И трите дружества обаче са със скромни парични потоци и печалби. Така не става ясно откъде Солак е осигурил 800 000 лева, с които закупува 16-те декара от продавача "Парк Хотел Санкт Петербург Инвест" ЕООД.  

Според хора от бранша Солак е близък до Таха Рахман,

известен с десетките си мегаломански проекти в Пловдив. Връзки между двамата обаче в Търговския регистър няма. 

След протестите на хората от квартала, които настояват паркът да се запази, Солак обяви, че е готов да продаде терена на общината, но все още не определил цената. Кметът Иван Тотев пък потвърди, че е готов на преговори, но ако цената е близка до тази, на която Солак е закупил имота. 

И този път кметът най-вероятно ще прехвърли горещия картоф в градината на местния парламент и ще остави общинските съветници да решават какво да се случи с поредния имот, който Пловдив загуби заради безотговорните действия на своите управници. ​

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?