Следвайте ни

Пресъхналите чешми на Пловдив СНИМКИ

viber icon

Ако човек реши да се разходи из централната част на Пловдив, ще забележи, че 80% от градските чешмички не работят. Този неприятен факт улови обектива ни. И докато някои стоят пресъхнали от години, то други са спрени съвсем наскоро.

Така, от всички построени чешмички в „Цар-Симеоновата“ градина, работи само тази на детската площадка в близост до Дома на науката и техниката. От всички останали, включително тази до фонтаните и тази до Главната, не тече вода. Чешмата с момите, танцуващи хоро пък стои на произвола на съдбата от години. 

Вечно течащата чешма срещу стълбите на Каменица също е спряна. 

В същото време чешмичката в началото на Стария град работи, което си е цяло чудо. Тя най-често става жертва на вандалски прояви или аварии и неведнъж се е налагало да бъде поправяна от служители на ВиК Пловдив. 

Същото е положението и с чешмата в началото на алеята на Хълма на Освободителите (Бунарджика). Тя е в аварийно състояние от години, въпреки че е възстановена само преди 10 години от общината. 

За щастие малката чешма на няколко метра разстояние, срещу паметника на Васил Левски, работи, макар да не си личи на пръв поглед.

Така излиза, че жителите и гостите на града ни нямат голям избор къде да утолят жаждата си. Подобни решения се взимат поради различни причини. Голяма част от чешмите се спират заради зимния сезон. Други обаче стоят в това състояние перманентно.

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Пловдив

Пловдив

09.01.2021 | 20:57

Слаб и неподготвен материал. Чешмите се зазимяват. А аз лично не желая да плащам за свободно течаща ледена вода, от която никой не пие през зимата!

Отговори
5 0
Есе

Есе

09.01.2021 | 18:06

Ама че свободно съчинение - чешмите са зазимени още през ноември, но откъде да знае авторката , макар че "Марица писа за това.

Отговори
8 0
Нали

Нали

09.01.2021 | 17:36

От бараката-майка служеща за редакция на Марица-черта до славчоатанасовата чишма и ето ти новина! Що пък не се отбихте и в славчоатанасовата тоалетна по пътя да кажете, че няма тоалетна хартия и мириши!

Отговори
9 2
Актриси

Актриси

09.01.2021 | 18:03

Артистичен дух, майна, като за драматичен театър, толкова!

Отговори
4 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?