Следвайте ни

Прерязаха лентата на Голямата базилика в Пловдив ВИДЕО/СНИМКИ

viber icon

Кметът на Пловдив Здравко Димитров, президентът на фондация „Америка за България“ Нанси Шилър и американският посланик Херо Мустафа заедно прерязаха преди минути лентата на Епископската базилика на Филипопол в Пловдив. Това стана пред очите на десетки гости, сред които са и всички археолози и архитекти, взели участие в работата по възстановяването на археологическия обект.

„Над 50 фирми участваха в този невероятен проект. 49 от тях са български“. Това каза в словото си президентът на фондация „Америка за България“ Нанси Шилър при откриването на Базиликата. Тя припомни, че първите думи, които е научила от родителите си, са „Благодаря ви“ и емоционално благодари на Община Пловдив, на екипа археолози и стотиците доброволци, взели участие във възстановяването на обекта.

В словото си тя заяви, че е видяла Базиликата за първи път през 2015 година. „В началото не бях впечатлена, но в един момент археологът Елена Кантарева взе една метла и ми показа образа на най-красивата птица, която съм виждала. Така идеята стана моя кауза“, каза Шилър пред гостите. Тя припомни, че всичко, което е постигнато досега, е благодарение на работата „ръка за ръка, камъче по камъче“ с Община Пловдив.

Американският посланик Херо Мустафа пък започна изказването си със стихотворението на Младен Исаев „Високи сини планини“. Тя също благодари на всички, които са участвали в този невероятен проект, който показва как българи и американци могат да работят заедно.

В момента официалните лица разглеждат огромния обект в центъра на Пловдиви се дивят на ефектите с виртуална реалност, инсталирани там. Гостите гледаха на голям екран и документален филм, разказващ за различните етапи от строителството на Епископската базилика на Филипопол.

 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

Ужасна сграда

Ужасна сграда

18.04.2021 | 16:54

Постройка, която е грозна и не е в хармония с околността. Оставям настрана, че закри красивата фасада на Католишката църква. И тя ще има съдбата на "влака" върху пешеходния мост. Кои бяха тези, които разписаха за тази "кутия", или щом е "Америка за България", всичко се позволява?

Отговори
12 1
Монев

Монев

18.04.2021 | 16:45

Абе кмете, закъсняхте толкова години с пускането на обекта и сега с какви очи режете лентички? Пловдивчани помним, те това трябваше да се случи преди "столицата" на културата...

Отговори
7 1
Липсва ми

Липсва ми

18.04.2021 | 15:43

Защо инспектор Дю Дю не дойде да увеличи лентчките в колекцията? Някак не мога да проумея защо не дойде? А инак се биеше в гърди и казваше, че обичал града ни. А и ТОЙ е заслужил строител... Приказки, приказки....

Отговори
7 1
Работа ,работа ,работа ........но без ум и с крадене

Работа ,работа ,работа ........но без ум и с крадене

18.04.2021 | 12:40

Типично по тотевистки.Направиш едно с лошо качество-развалиш две хубави

Отговори
14 7
Gele ot Kuchuko

Gele ot Kuchuko

18.04.2021 | 12:28

Longora reje lenti. Longor da ti e kmet maina

Отговори
6 2
малко естети да бяхте

малко естети да бяхте

18.04.2021 | 11:58

Откриха новият Кауфланд ,като закриха фасадата на най-красивата пловдивска църква -св.Лудвиг и панорамата към тепето като идваш от бул.Мария Лиза.Тая стоманена кутия нашите питомци ще я гледат десетилетия и един ден ще я мах.нат.

Отговори
19 3
КАШОНА

КАШОНА

18.04.2021 | 14:22

Откриха КАШОНА - върха на архитектурната естетика (граничещ с мазохизъм!).

Отговори
10 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?