46
Следвайте ни

Преработват утайки и отпадъци върху 12 дка на Овощарския

viber icon

Пловдивчанин с фирма, регистрирана в София, смята да изгражда на Рогошко шосе площадка за компостиране на биоразградими отпадъци, като утайки от ПСОВ, растителни отпадъци, както и отпадъци от хартия и картон. Инвестиционното предложение е внесено в Регионалната инспекция по околната среда и водите - Пловдив от името на „Биолайф-И“ ООД с капитал от 100 лв. Негов управител  и мажоритарен собственик е Ваньо Попов. 

По план площадката ще бъде разположена на територията на имот от 12 декара, собственост на Института по овощарство ​- Пловдив. Имотът е отдаден на фирмата с договор за наем. Преди това там е имало производство на почвени смеси и почвени подобрители.

Според инвестиционното предложение дейността с отпадъци ще се извършва на площ от 2000 - 3000 кв. м, която е обезпечена с непропусклива настилка и възможности за събиране на площадковите води. Останалата част от терена ще се използва за съхраняване, товарене и експорт на готовата продукция. За целта на инвестицията дружеството ще използва своя собствена биоинженерна технология за производство на субстрат за рекултивация на увредени терени, сметища, кариери и мини.

Капацитетът на съоръжението е 60 ​- 70 т/денонощие утайки от ПСОВ, включително структурните материали. Възможностите на предвиденото в инвестиционното предложение производство са 20 000 ​- 25 000 т/година утайки и 3000 - 5000 т/година структурен материал.

Името на „Биолайф-И” ООД нашумя през 2017 г. с подобно предложение, но за района на Съединение. Инвеститорът искаше на база договор за наем върху обект - частна общинска собственост между Община Съединение и фирмата да преработва утайки от пречиствателни станции с цел получаване на компост. Тогава обаче получи отказ след обществено обсъждане и идеята не се реализира.

Иначе от 2013 до 2015 г. фирмата е имала договор с ВиК-Пловдив. На база възложена поръчка и платени 500 000 лв. на водното дружество е доставян бактериален инокулант за пречистване на отпадъчни води, стабилизиране на утайките и премахване на миризмите от ПСОВ - Пловдив.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?