Следвайте ни

Преподобният Петров "ожъна" 30 000 души с пирамидата SCI (СНИМКИ)

Протестантският пастор набира последователи с обещания за огромни печалби, притежава фирми за ресторантьорство, търговия и лизинг

viber icon

Един пловдивски пастор на драго сърце допуска търговците в храма и сам върти няколко вида бизнес чрез своите фирми и неправителствени организации. Преподобният Светослав Петров е един от създателите на известната в Пловдив „Сейв къмпани интернешънъл” (SCI), която прилича на пирамидите от близкото минало и на принципа на мултилевъл маркетинга обещава печалби срещу пазаруване със специални карти за отстъпка.

Номерът е всеки член на клуба SCI да си купи такава карта за 50 лева и да доведе още клиенти. Срещу солидно заплащане той има право да стане „бизнес партньор” и да „управлява” определена група хора. Това е поредната измама и капан за наивници, коментират разочаровани пловдивчани. Според самите основатели на SCI и бизнеспартньорите им става дума за гениално замислена социална програма, която успешно функционира от години в САЩ и Германия.

Близо 30 хил. души вече са завъртяни в схемите на SCI с надежда да станат богати за кратко време.

Кой е пастор Петров? 38-годишният божи служител е председател на Национален християнски център, регистриран в Пловдив с адрес на ул. „Тракия” 57. Тази организация обаче е тясна за размаха на Петров и той оглавява и Българска божия църква „Християнски център жътвата” (да не се бърка с Християнски център „Жътвари”, чиито мисионери действат на територията на Столипиново в Пловдив – б.а.).

Пасторът води миряните заедно със съпругата си Веселина. На сайта на Националния християнски център двамата се описват като „визионери и хора с цел”. Пак оттам научаваме, че те „вярват в развитието на личния човешки потенциал и в откриването и използването на дадените от Бог умения, способности и дарби”. Една от дарбите на пастор Светослав очевидно е търговският нюх, тъй като освен божествените си дела той движи общо четири фирми – „Глобал акшън” ЕООД, „Булбакс” ЕООД, а в съдружие със Станчо Рангелов (33) - „Ен Джи Лайф” ООД, която се занимава с производство, търговия и всички незабранени от закона дейности, както и мултилевъл веригата „Сейв къмпани интернешънъл”. Ортакът Станчо също не е вчерашен – той е собственик на „Стади 2008” за търговско посредничество и консултантска дейност, хотелиерство и ресторантьорство, работил е и във фирма за дистрибуция на напитки. Двамата намират много пресечни точки – Станчо е с опит в бизнеса, а пасторът е еднакво убедителен както по време на проповедите си (които са качени на видеоклипове в сайта на Националния християнски център), така и в убеждаването на хора да повярват в неговата компания „Сейв къмпани интернешънъл”. Станчо и Светослав я основават през януари 2010 г., а седалището е в центъра на града на ул. "Тракия" 57. Там се издига кокетна къща в американски стил с голям двор, засят с райграс и чимшири. На същия адрес е и Християнският национален център, става ясно от сайта на религиозната организация. Пак този център се явява собственик на фирмата на пастора „Булбакс”, а любопитното е, че в капитала й са апортирани красивата къща, климатична система, дрехи втора употреба, картички, омекотител за дрехи, препарат за петна и други странни непарични вноски.

Вдъхновен от преплитането на божията и търговската промисъл, пастор Светослав бързо набира скорост. Всяка седмица той и Станчо организират

презентации на SCI в големите градове у нас. В Пловдив те по правило се провеждат в зала „България” на Конгресния център.

Присъстващите, около 300-400 души, са предимно безработни, млади хора, отчаяни от кризата и гладни за бързи печалби. Презентацията се прави на огромен екран, от който тече филм за сигурния начин да се забогатее. После пасторът обяснява, че печалбите идват от оборота при пазаруването в различни магазини, ресторанти, заведения, които са клиенти на SCI. Първи пред публиката застава Светослав Петров, който обяснява целта на занятието. Става дума за печелене на пари от оборота при пазаруване. Схемата е проста – регистрираш се по интернет и получаваш по куриер своята сейв карта, за която плащаш 50 лева. В нея се трупа личният капитал, а първите печалби идват, ако успееш да привлечеш петима нови членове. Сиреч колкото повече хора привлечеш, толкова по голяма е вероятността да спечелиш за себе си.

„От всички Ваши покупки и ежедневни консумации в търговските

партньори на SCI получавате договорена отстъпка от 1-30% по вашата онлайн сметка.

Сумата се превежда, когато се съберат 10 лева. Имате възможност да получавате и приятелски бонус от 0,5 % върху всички покупки, направени от клиентите, привлечени от вас”, обясняват собствениците на веригата. Тя работи с над 530 магазина, аптеки, ресторанти, кафенета, сладкарници, автомивки в страната. Върху преведените в картите пари не се дължат данъци, тъй като те се третират като търговски отстъпки, а не като приходи.

Печалбите са още по шеметни, ако станеш бизнеспартньор, обяснява пред присъстващите в залата Станчо. Купуваш си виртуален бизнесцентър срещу 600 или 1800 лева, според броя на хората, които ще ръководиш. Собствениците на SCI уверяват, че от тези групи на месец може да се изкарат поне 10 000 лв. А какво печелят те? В началото на м. г., по данни на компанията, 60% от бизнес партньорите им (към 90 души) са купили пакети от по 1800 лв. , за да ръководят 100 души. За това са платили на SCI 162 000 лв. Ако успеят действително да привлекат тези 100 души, това прави 9000 човека, т.е. сумата набъбва като геометрична прогресия.

„Добре, че не се хванах. Имам приятели, който им се вързаха, но избиха парите след като доведоха още много хора”, казва Волков, потребител във форум за мултилевъл маркетинг. „Големи отстъпки на увеличени цени спрямо конкуренцията - важното е да има риби да кълват”, добавя и Веселин. Някои от бизнеспартньорите на SCI се почувствали ужилени и сигнализирали в медиите. В пловдивската прокуратура обаче няма нито един сигнал срещу пастор Светослав и ортака му, показа нашата проверка.
В един от ресторантите, които са партньори на SCI, разказват, че буквално били притиснати да предоставят отстъпка. „Представителите на компанията ни казаха, че ако не приемем, ще отидат при конкуренцията в нашия район. И се съгласихме, а те обещаха да не привличат други обекти в радиус от 1-2 км”.

Самите собственици на „Сейв къмпани интернешънъл” определят идеята си като „гениална”.

„В САЩ има множество програми за лоялност, защото американците искат пълна информация, за да спестяват, такъв е начинът им на мислене. У нас тази култура я няма, според статистиката българинът спестява по 3 лв. на месец. Ние видяхме огромна ниша на пазара в тази посока и това ни мотивира да създадем "Сейв Къмпани Интернешънъл". Смятаме, че проектът е изключително социален, защото помага на хората да спестяват от собственото си потребление”, казват пастор Светослав и Станчо. И планират в срок от 20 г. да стигнат всяко кътче от света, след като първо се разгърнат в Европа. Да се чуди човек как този смел бизнесплан се връзва с представянето на SCI на фирмения й сайт: „Компанията – видение и мисия”.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (95)

SCI - Фалира

SCI - Фалира

27.11.2015 | 12:15

Къде сте сега всички драскачи, като скапаната пирамида фалира и изгърмяхме със по 3000 лв :)\nЛайте сега или ходете в израел да се експанзирате царвули!

Отговори
1 0
Вера

Вера

07.01.2015 | 10:11

Оооооо това е селянката от Пазарджишко - Емилия. Любовница е на един урунгел-води го насам натам. Така е като хоратя вярват на такива селяни и им дават пари да си живеят добре и се правят на голяма работа. Селянката Емилия Делииванова е ощипала много хора и измамила - само вижте в Гугъл срещу нейното име какво става - само измами.

Отговори
0 0
РАЙНА

РАЙНА

17.10.2014 | 13:19

Е и аз бях ожъната от една жена - даже незнам как да се изразя за нея. Казва се Емилия Делииванова - сътрудник в схемата. Е зариби ме, дадох пари и край - никакво уважение и внимание. Прибира пари, лъже, мами хората и се прави на голяма бизнес дама - а е селянка от класа - ама от онези най-селските. Пазете се от нея

Отговори
0 0
Виден Фартолог

Виден Фартолог

13.09.2014 | 19:23

Докато има малоумници, които се надяват на лесна печалба, до тогава ще има мошеници, които да ги грабят.\nИ е хубаво като ви грабят, балами, да обнародвате, поне да спасите паричките на някой друг жалък мечтател. За съжаление вместо това, вие въвличате роднини и приятели в идиотските схеми, за да се набутат заедно с вас.\nПътищата за забогатяване са два: или хипер-хардкор-бачкане лишения, или престъпления.\nНаследствените богатства не се броят - те се дължат на усилената работа на поколения преди наследяването, или на престъпните деяния на родители и пра-родители.

Отговори
1 0
Пешо

Пешо

27.05.2014 | 06:22

Че аз с една vivacom карта за лоялност или Billa card имам по-смислени отстъпки и не ми струва нищо. Тези отстъпки се правят от компаниите, защото чрез картата се събира много точна информация какво къде колко пазарувам, колко пари имам. По промяната в покупките на.момиче моце да се прецени дали е забременяла. Така могат да ми пратят по-точна за мен реклама и да си избият отстъпката, спестявайки в бъдеще , като не ми пращат реклами, които изобщо не ме вълнуват. Полицай в Ню Йорк е бил уволнен, защото са засекли, че д подобна карта ползва отстъпка за паркинг, дпкато на съвсем друго място е трябвало да е на работа, но това е друга тема. Колкото до това, дали е пирамида - вижте математиката по-горе. Ако не я разбирате, и Господ не може да ви помогне

Отговори
1 0
Стани

Стани

26.05.2014 | 21:55

Пеевските, като видяха, че се подава конкуренция, почнаха да правят всичко възможно да я смажат... а как се смазва най-добре конкуренцията, ако не с медии? :)\n

Отговори
0 0
знаещ

знаещ

01.04.2014 | 03:19

Светослав е бедно момче от Добрич,селски хитрец.А жена му Веселина е циганка от едно селце Козлодуйци.Как може някой разумен да им повярва на тия смешници???????????????

Отговори
1 0
tapaka

tapaka

28.03.2014 | 17:53

dago duhate kopeleta az 6te stigna do varha.kvi karti kvi 5 leva

Отговори
0 0
Иван Мутафов

Иван Мутафов

15.02.2014 | 09:35

Станахме с жена ми бизнес партньори във въпросната ПИРАМИДА. Двамата оставихме по 3000лв с големите обещания за големите печалби и то от приятели! Е да ама до момента сме на загуба освен с 6000лв ами и от другите разходи, телефони, срещи, такси и т.н. Преди да вземем картите бяхме убедени също че може да ги продаваме ако нещо не ни хареса - ЛЪЖА! И то поредната ЛЪЖА!

Отговори
0 0
Стоянов

Стоянов

12.02.2014 | 00:03

SCI, след като идеята е толкова добра и не се съмнявате в успеха си, защо картите са 50лв, това е почти двоен средностатистически дневен работен надник??!! Направете картите по 10 лв. Сега, ако кажете, че картата има и срок на годност ще ме довършите :D

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?