1939
Следвайте ни

Преобразяват квартал в центъра на Пловдив с 10 млн. лева от ЕС

viber icon

Благоустрояване и ремонти започват от днес в подножието на Стария град в квартала  около  Житен пазар  между бул. „Шести септември“, „Източен“, „Кн. Мария Луиза“ и „Митрополит Панарет“. 

Това е вторият етап на проекта  „Обновяване на градската среда“ на община Пловдив на стойност 10  233 472 лева, който се финансира по оперативна програма „Региони в растеж“ с участието на  местния бюджет.  

Стартът ще бъде даден от кмета Здравко Димитров.

Строителните работи започват в зоната около ДГ „Перуника“, която се намира на ул. „Марагидик“ и беше реконструирана също с безвъзмездната помощ от ЕС.

В междублоковите  пространства са предвидени  спортни и детски площадки, рехабилитация на улици и тротоари,  обновяване на площадното пространство. 

Общината беше обявила обществена поръчка за избор на фирми с три обособени позиции. За две от тях са избрани изпълнители и  са подписани договори,  третата се обжалва. Затова ремонтите на улиците в тази зона  ще започнат по-късно, след като приключи спорът за класирането на  търга.  В община Пловдив предполагат, че това ще стане напролет., и обещават да бъдат подменени и старите тръби, а не само настилката.

Жителите  на квартала очакват  с нетърпение строителите и особено на ул. „Неофит Бозвели“. Половината от тази улица беше ремонтирана преди три години в първия етап на проекта, когато се инвестираха близо 20 млн. лева в карето между бул. „Кн. Мария Луиза“ и „Марица –юг“. 

Втората половина на „Неофит Бозвели“ е непроходима в дъжд и сняг. Тя е с настилка от калдъръм и дупки, които се превръщат в големи гьолове, когато вали. 

 

 

 

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?