3906

Прекратява се приемането на заявления по К 2 „Мобилност“ по програма „Култура“ на община Пловдив 

Отдел „Култура, археология и културно наследство“ на Община Пловдив съобщава на всички заинтересовани, че поради изчерпване на финансовия ресурс за проекти по Компонент 2 „Мобилност“ от Наредбата за реда и условията за финансиране на проекти по програма „Култура“, част от календара на културните събития на Община Пловдив, Община Пловдив спира приемането на нови заявления за индивидуални и групови пътувания, съгласно условията на програмата.

Припомняме, че всяка година в Културния календар на Пловдив, който се гласува от Общинския съвет, е заложена сума, с която да се стимулират и подкрепят участия на пловдивски артисти и творчески формации в международни и национални културни събития, както и посещения на мениджъри и продуценти в областта на културата и изкуствата, културни оператори и др. в Пловдив. По този Компонент 2 „Мобилност“ се осигуряват средства за транспортни разходи на произведения на изкуството и инструменти, артисти, творчески формации, мениджъри, продуценти, културни оператори, които осъществяват творчески междукултурен обмен по покана на културни институти и организации . За настоящата 2024г. с Решение № 339, взето с протокол № 21 от 19. 12. 2023 г. на Общински съвет – Пловдив, по Компонент 2 "Мобилност"  бе заложена сумата от 55 000,00 лв., която впоследствие бе допълнена с още близо 10 хил. лева.

„Поздравявам пловдивските творци и творчески формации за тяхната активност. Изключително удовлетворен съм, че благодарение на този инструмент в Културния календар, градът ни бе представен повече от отлично в редица престижни международни и национални фестивали, а нашите пловдивски артисти и творчески формации се завърнаха с множество награди, самочувствие и гордост от успехите. И с мотивация за следващи творчески проекти“, коментира заместник-кметът по култура, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов.

От началото на година, когато Календарът влиза в сила, до момента по Компонент 2 „Мобилност“ са одобрени и финансирани 19 проектни предложения на обща стойност – 64 677,95 лв. 

Това са:

1. АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив за проект: Участие на Академичен народен хор към АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив на фестивала FESTMUS в Испания.

2. НЧ „Алеко Константинов-1954“ – Пловдив за проект: Концерти на Академичен народен хор „Пловдив“ към НЧ „Алеко Константинов-1954“ – гр. Пловдив в Париж, Франция.

3. ППД „Ангел Букорещлиев“  за проект: Международен хоров фестивал Верона, Италия 2024.

4. СНЦ „Стейдж Войсес“ за проект: Участие на БГ „Бамбини“ във II ри конкурс – фестивал за младежка музика и драма „Децата на България, САЩ.

5. НЧ "Младост-1983 г." за проект: Фестивал на патриотичната песен "Отечество"- Плевен 2024.

6. Сдружение "Фюжън Уей" за проект: Концерт на Китарен ансамбъл "Академика" в  Белград.

7. НЧ "Н.Й.Вапцаров-1928" за проект: МФ на изкуствата "Слънчеви искри"2024  Чанаккале, Турция

8. Сдружение „Изкуство днес“ за проект: Представяне на група „Ръб“ в Добрич, Варна, Русе и Бургас.

9. НУМТИ „Добрин Петков“ – Пловдив за проект: „Концерт в Рим на ученици-лауреати, посветен на 110 години от рождението на Борис Христов“.

10. Сдружение „Фолклорен свят Марица“ за проект: Участие в Международен фолклорен фестивал „Шахинкая“ гр.Бурса, Турция.

11. НЧ „П.Р.Славейков – 1908 г.“ – гр. Пловдив за проект: Участие в МФФ „Песни и танци без граници“ – Свиленград.

12. СНЦ „Хор Тримонциум“ за проект: Участие в „Международен фестивал на изкуствата ACQUA AZZURRA, Лаго ди Гарда, Верона, Италия“.

13. НЧ „Проф. Кирил Дженев-2018“ за проект: Участие в „IV-и Европейски Фестивал на Традиционните Танци за деца – Аигио, Патра, Гърция“.

14. Сдружение „Танцово студио Милениум“ за проект: Участие в „Магията на Венеция“.

15. Арт Войс център за проект: Участие в детския конкурс на 33-ия Международен фестивал на изкуствата "Славянски базар във Витебск“.

16. Харизма 222 ЕООД за  проект: „Участие на Виктор Василев на големите цигулкови сцени в Европа“.

17. СНЦ“ МКТФ“ „Двама са малко – трима са много“  за проект:  „Участие на спектакъл „Пешеходна зона“ във фестивал „Лято в Рийека“ в гр. Рийека, Хърватия.

18. Фондация „Метаарт“ за проект: Участие на пловдивската група ТДК на международния музикален фестивал “Fekete Zaj 2024”, Дьондьош, Унгария.

19. Център за подкрепа и личностно развитие – ОДК – Пловдив за проект: „Историята, която ни свързва“ – участие на Девическа хорова формация „Евмолпея“ – Пловдив в тържествената  културна програма за отбелязване на Деня на народните будители 23-29.10.2024 г. в Република Хърватия.

Информация за възможностите по останалите три компонента -  К 1 „Фестивали и значими събития“, К3 „Гражданска активност“ и К4 „ Произведения на пловдивски писатели и важни за града издания“ по Наредбата за реда и условията за финансиране на проекти по програма „Култура“, част от календара на културните събития на Община Пловдив, приета с Решение № 122, взето с Протокол №6 от 11.04.2024г., можете да откриете на електронния сайт на Община Пловдив https://www.plovdiv.bg/.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?