Следвайте ни

Преизчисляват служебно парите на 25 900 работещи пенсионери от Пловдивско

viber icon

Пенсиите на 25 900 работещи пенсионери от област Пловдив се преизчисляват служебно от Националния осигурителен институт през настоящата година. За страната те са над 300 000. Преизчисляването започна от 1 април и ще се прави поетапно, но ще е в срок от 4 месеца.

Парите за старини ще бъдат пресмятани от осигурителния институт, ако пенсионерът е  придобил осигурителен стаж през предходната календарна година. Продължителността на стажа няма значение. Служебното преизчисляване е противоепидемична мярка, която НОИ предприе през 2020 г., но реши да запази и за в бъдеще.


От 19 април ще започне и изплащането на добавката от 120 лв. за хранителни продукти на около 390 хил. възрастни. Еднократната помощ е за хората с пенсии между 300,01 и 369 лв. Добавката ще се изплаща като пенсията - по банков път или в пощата.


Очаква се до 26 април сумите да бъдат по сметките на всички пенсионери или в пощенските клонове. Ако гражданин не получи дължимите средства в пощенската станция, от която обикновено взима пенсията си, трябва да се обърне към социалната служба по местоживеене за уточняване на актуалния му адрес, предупреждават от социалното министерство. След това ще бъде включен в списъците.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?