1939

Предприемач отнесе 500 лева глоба за тътен от бетоновози нощем

Шумът от строителната площадка често влиза в живота ни. Какво да направим, ако това се случва под прозореца ни? Какви са реалните механизми на шумовите ограничения? И има ли начин да се накаже този, който превишава допустимата норма?

Под тепетата вече има няколко случая на санкционирани строители, каза пред “Марица” местен адвокат, който работи на пазара на имоти.  

През 2020 година строителите от „Ва и Ми" ООД отнасят глоба в размер на 3000 лева за нарушение на чл. 16а, ал. 5 от ЗЗШОС (поради това, че са излъчвали шум за времето от 14,00 до 16,00 ч. и от 23,00 до 8,00 ч.). Става дума за строеж на бул. "Шипка" №15, до околовръстното шосе, при жп гара "Тракия". На това място фирмата строи жилищен комплекс "Олимпия Сити".

При извършване на проверката присъствал свидетелят И. Г. - технически ръководител на обекта. Проверката била извършена в 14:30 часа, в секции "Г", "Д" и "Б", като било констатирано, че се излива бетон. В рамките на строителния обект били разположени бетоновоз и бетонна помпа. Осъществявало се рязане на тухли с ъглошлайф, пробиване с бормашина и изрязване на кофраж. Всички тези дейности са констатирани като излъчване на шум от строителството, четем в Решение №269 от 18.02.2020 г. на РС - Пловдив.

Глоба от 500 лева отнесе и изпълнителят на строеж на ул. "Волга" №68  за нарушение по чл. 16а, ал. 5, вр. с чл. 34а, ал. 1 от ЗЗШОС. Вторият случай се отнася за 1 октомври 2019 г., когато около 23.30 часа е подаден сигнал, че на ул. "Волга" №68 се нарушава нощната тишина. На мястото има строеж, където се излива бетонна плоча - това става със специално устройство, при което се излъчвал силен шум. Проверяващите установяват, че не може да се направи нищо за преустановяване на работата. Собственик на имота е "Вито Строй", изпълнител на строежа е ПИМК ООД, а изпълнител по договора за строеж е фирма ЕЛАДОТ.

Кметовете на общини или упълномощени от тях длъжностни лица са хората, които упражняват контрол за спазване на правилата и нормите за шума, излъчван по време на строителство.   

Превантивният контрол се осъществява чрез процедурите за екологична оценка и оценка на въздействието върху околната среда и чрез издаване на разрешителни по реда на Закона за опазване на околната среда, както и чрез процедурите по съгласуване и разрешаване по реда на Закона за здравето и Закона за устройство на територията, уточни за „Марица” експерт по право.

.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?