Предплатените SIM-карти само срещу лична карта

Предплатените SIM-карти излизат от анонимност. Трите мобилни оператора вече разпращат съобщения до всички клиенти да ги регистрират в срок до 31 декември т.г. Услугата е напълно безплатна. След посочения срок, ако абонатът не се регистрира, изходящите му обаждания ще бъдат спрени. Той ще може да избира само спешните телефони. Регистрирането става, като потребителят представи в офис на оператора или в магазин на официален негов партньор документ за самоличност. Възможно е това да стане и чрез нотариално заверено пълномощно, обясниха операторите.

Мерките се въвеждат заради използването на този вид SIM-карти в извършването на тежки криминални престъпления. У нас измамници, трафиканти и бомбаджии ползват на килограм предплатените карти, защото МВР не може да ги проследява, обясниха криминалисти. Те от години настояват да се премахне порочната практика на тази продажба. В момента ваучери и предплатени карти се продават на всеки павилион. Как ще става това след 31 декември, все още се уточнява. Оператор на МТел обясни, че все още нямат информация как ще се продават предплатените минути. Възможно е това да става само срещу лична карта и в офисите на операторите.

Дни след като информацията за регистрация на картите бе пусната в публичното пространство, се появи нов вид измама. В Перник и района бяха засечени неизвестни лица, които обикалят от дом на дом и предлагат срещу заплащане да регистрират картата на абоната. Измамниците ги уверявали, че спестяват разкарването до офисите, но в замяна искали различни суми за услугата. Трите оператора напомнят, че регистрирането на SIM-картите става в офисите на оператора и е напълно безплатно.  

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?