Предпазете детето от домашни инциденти

В повечето съвременни кухни цари чистота, няма открит огън, а миризмите се отстраняват от съвременни аспириращи системи. Струва ни се, че те са безопасни помещения за децата ни. В същото време статистиката сочи, че 80 на сто от злополуките вкъщи се случват именно там. Най-чести са порязванията, а най-тежки  -  изгарянията. Последните са коварни и заради последствията от тях. Ако детето се изгори с кипящо мляко или загрята мазнина, белезите могат да останат за цял живот.

Как да опазим детето от трагични случайности? Може би няколко прости правила, които са лесни за изпълнение, ще предпазят малчугана. Опитайте се, например, да свикнете да поставяте дръжката на тигана настрани, така че да не стърчи извън печката. Това ви се струва глупаво, но детето, следвайки любопитството си, много лесно може да посегне към дръжката и да се случи това, което никой не иска.

Още от ранна възраст хлапето е пълноправен член на семейството и то трябва да има своето място на масата за хранене. Това е едно от малкото места, които събират цялото семейство  -  където могат да се обсъдят различни неща, да си поговорите. Когато детето е на възраст около година и половина, най-добре да се сложи да седне на високо столче, което е обезапасено и да няма досег до опасни за него уреди  -  тостер, запалка, нож. Наблизо не трябва да има цветя с високи дръжки, защото малчуганът може да ги дръпне и да се нарани с вазата.

Напразно е да се карате на хлапето, че е любопитно и иска да пипне всичко. Това е естествено желание да се опознае окръжаващият го свят.

ПРАВИЛА

* Най-добре е фурната да се предвиди на по-високо място. Това ще възпрепятства детето да се изгори на печката. Съвременните начини на обзавеждане позволяват тя да се вгради в шкаф, който да е в тон с останалото обзавеждане.

* Децата са наистина много палави и тичат навсякъде в дома. Затова е най-добре да се обезопасят всички ъгли и ръбове, които могат да наранят хлапето, докато то си играе около вас. Това е във ваш плюс, защото донякъде ще се освободите от ангажимента постоянно да го спирате да не тича.

* Ако подът на кухнята е от теракота, е най-добре да се покрие изцяло или частично с килим или пътеки. Това ще предотврати евентуално подхлъзване на вашето дете.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?