Следвайте ни

Предложение: Опасват Небет тепе с ограда като Античния

viber icon

Ажурна ограда и вход за пропускане на туристите като на Античния театър ще бъде изградена около Небет тепе. Това предвижда проектът на арх. Румяна Пройкова, който ще бъде актуализиран заради разкопките през 2017 и 2018 година. 

„Идеята е да има ограда, както е на много други археологически обекти. Мястото не трябва да е разграден двор и да е сборище на бездомници и животни”, смята арх. Пройкова. Тя не изключва и възможността да се реши Небет тепе да остане отворено, както е сега. 

Ако има вход и ограда, той ще е малко след Баятовата и Бакаловата къща. След това маршрутът през тепето ще свършва под акрополната част на алея, която слиза към бул. „Шести септември”. Така туристите ще могат да напускат Трихълмието.

Идеята да се направи и алея, която да слиза от хълма към Арменското училище, а оттам и към Капана, е трета възможност за маршрут. Тя обаче засега е трудно осъществима, защото трябва да се мине през двора на школото. „Самата връзка ​ - Арменското училище - Небет тепе, трябва да се реши на административно ниво. Докога да е отворено мястото и как да се контролира”, смята арх. Пройкова.

Първият проект на Пройкова бе още по времето на Славчо Атанасов през 2011-а. Не получи финансиране заради пропускане на срока за подаване на документите. През 2015-а му бе даден рестарт, като тогава участва и столичният архитект Юлий Фърков. Той предложи крепостната стена да се надгради със 7-8 метра и да има 14-метрова отбранителна кула. Проектът бе отхвърлен бурно на общественото обсъждане.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?