49

Предлагат и Пловдив да направи музей на тоталитарното изкуство

Музей на тоталитарното изкуство може да бъде създаден  в Пловдив по подобие на софийския. В него ще може да се експонират демонтираните и по чудо оцелели паметници в памет на комунистически дейци, партизани и червеноармейци от епохата  на соца 1944 - 1989 г.

Идеята, лансирана неведнъж в годините на демокрацията, сподели пред „Марица“ областният управител д-р инж. Илия Зюмбилев по повод яростните спорове за Альоша и предложението на общинските съветници от „Продължаваме промяната - Демократична България“ Владимир Славенски и Йоно Чепилски гранитният солдат да бъде преместен в Музея на социалистическото изкуство в столицата.

Въпросният музей, разположен непосредствено до столичния КАТ, беше открит през 2011 година като филиал на Националната художествена галерия. В парка с площ от 7,5 декара са изложени 77 творби на монументалната  скулптура.  Посетителите могат да видят внушителните паметници на Ленин, Георги Димитров, Димитър Благоев, Васил Коларов. На специален постамент е експонирана голямата петолъчна звезда, увенчавала бившия Партиен дом в центъра на София. В зала с площ 550 кв.м временни изложби показват идеологическите форми на изкуството в годините на соца. Във видео зала пък се прожектират архивни и документални филми от отминалата епоха. Създателите на музея виждат съществуването му като начин за още един урок по българска история най-вече за младото поколение, а защо не и по монументално изкуство.   

В Пловдив всички паметници на соца бяха премахнати още през 90-те години,

едни ​- унищожени, други - захвърлени на  Рогошко шосе, до Шекер махала, в двора на „Метални конструкции“, както „Марица“ писа.  Пръв беше свален монументът на Комунарите до сградата на кметството, изваян навремето от врачански камък от скулптора Виктор Тодоров. След него вятърът на промените бутна и Йорданка Чанкова-Николова, партизанка и участник в съпротивата по време на Втората световна война, чийто паметник се извисяваше пред сградата на Областната администрация.

 Монументът на Ленин, издигнат пред Панаира, беше откаран край една от махалите и разфасован.

Негов автор е проф. Любомир Далчев, създател на Братската могила, емигрирал по-късно в САЩ. Оттам през 90-те години проф. Далчев е изпратил апел до кмета на Пловдив за промени в концепцията на мемориала според първоначалния му замисъл. Но така и не доживя  властите да се съобразят с препоръките му. Впрочем зоната около Братската могила се смята и като най-подходяща за евентуален музей на тоталитарното изкуство.

В Пловдив обаче почти не останаха паметници, които биха могли да се експонират, освен ако един ден от Бунарджика не бъде свален Альоша.

Съдбата на монумента, издигнат в прослава на Съветската армия, е изцяло в ръцете на местната власт, защото няма статут на военен паметник. Според критериите,  определени в закона, те се издигат в памет на военнослужещите от Българската армия, взели участие в петте войни - Сръбско-българската, Балканската, Междусъюзническата, Първата  и Втората световна войн​а,  както и на наши военни, загинали при участие в операции и мисии извън територията на страната, също така на граничари. В тази категория попадат ​и участниците в Българското опълчение по време на Руско-турската освободителна война, както и Македоно-одринското опълчение. Военни паметници са и военните гробища, гробници, костници и мавзолеи.

Военните паметници са включени в Национален регистър на Министерството на отбраната и върху тях се упражнява контрол.  С тази цел 

със заповед на военния министър Тодор Тагарев е разпоредена проверка,

за да се попълнят липсващите данни в картотеката на МО, да се  отстранят пропуски и да се актуализира регистърът. Кметовете са предупредени, че държавата ще отпуска субсидии за поддръжка само на тези паметници, за които има всички необходими и коректни данни.

Най-честите пропуски са липсата на списъци  с имената на загиналите, обясниха от ведомството на Тагарев. Например не е ясно в памет на кои герои от Балканската война е поставена паметна плоча в Розовец, както и за загиналите за родината във Войводиново. Същите данни трябва да се предоставят за чешмата, изградена в прослава на загиналите във Втора световна война в Костиево. Списъци с имена са поискани и за военните паметници в други населени места от Пловдивска област, сред които са Съединение, Костиево, Радиново, Царацово и Найден Герово.

Паметна плоча в памет на руските освободители  в Кричим е в списъка за изваждане от регистъра, в Перущица за паметника  на загиналите антифашисти се искат снимки. Освен това от Министерството на отбраната препоръчват Областната комисия по военни имоти да прецени дали той отговаря на изискванията за военен паметник и съответно дали  следва да остане в регистъра. Същото указание е дадено и за Братската могила, за която от МО искат да получат точна информация дали има загинали във Втората световна война и кои са те.  За изваждане от регистъра е предложен паметникът на загинал през Руско-турската война руски воин в община Съединение.

Заради  поредния опит за премахването на Альоша заповедта на Тагарев  предизвика съмнения, че ревизията се прави с идеята без много шум да се спре обгрижването на всички военни паметници, свързани с комунистическо, руско и съветско влияние. 

Подозренията обаче се отхвърлят както от Министерството на отбраната, така и от областния управител на Пловдив  д-р инж. Илия Зюмбилев.

„Това е една от регулярните проверки за попълване на данните в регистъра. Паметниците трябва да се поддържат - те са част от историята“, категоричен беше губернаторът пред "Марица".

Оцени новината

Оцени новината
4.2/5 от 5 оценки
4.2/5 от 5 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
36 коментара
То май

То май

01.03.2024 | 00:42

То май целия град трябва да влезе в Музея!

Отговори
1 0
Иеремиевя стига с гербаджииските номера

Иеремиевя стига с гербаджииските номера

29.02.2024 | 04:25

Ти си за този музеи

Отговори
3 0
Не пипайте паметниците.   ... Продажници!

Не пипайте паметниците. ... Продажници!

28.02.2024 | 22:37

Бог ще ви накаже!

Отговори
4 1
555

555

28.02.2024 | 14:22

Не щем такова , или на Позитано или в панаира !

Отговори
0 3
Батко

Батко

28.02.2024 | 09:02

Отивам да пипам паметници, та тоя дето не иска да се пипат да пукне в адски мъки!

Отговори
0 4
Какъв батко си ... М.р.ъ.с.н.и.к

Какъв батко си ... М.р.ъ.с.н.и.к

29.02.2024 | 04:10

Да пукнеш ... М.р.ъс.ник.

Отговори
1 0
Не пипайте паметниците га.дове мръсни

Не пипайте паметниците га.дове мръсни

27.02.2024 | 13:31

Не пипайте паметниците продажници

Отговори
5 2
провал

провал

24.02.2024 | 16:42

Не знам да има някъде музей на националсоциализма. Та и на социализма не трябва да има.

Отговори
8 1
Не пипайте паметниците ...  фа шисти

Не пипайте паметниците ... фа шисти

22.02.2024 | 13:06

Мръсни фа шисти

Отговори
9 5
Иван

Иван

21.02.2024 | 15:36

Пак масрафи за тоя дето духа.Имаме интернет-снимайте паметниците,вкарайте ги в интернет и си ги гледайте от сутрин до вечер,БЕЗПЛАТНО.

Отговори
3 3
Зоро

Зоро

19.02.2024 | 17:55

Музеят си го правете в Сибир!

Отговори
7 6
Не пипайте паметниците га.до.ве м.ръсни

Не пипайте паметниците га.до.ве м.ръсни

27.02.2024 | 13:33

Про.дажници

Отговори
5 2

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?