49
Следвайте ни

Предлагат евтини жилища на шефове на общински фирми в Пловдив

viber icon

Управителите на общинските търговски дружества ще получат правото за настаняване под наем  в евтини жилища от фонд „Ведомствен“ на община Пловдив. Привилегията ще стане факт, ако Общинският съвет гласува във вторник предложението на администрацията за промяна на Наредбата за предоставяне на жилища от общинския фонд.

Досега  предимството за апартамент от фонд „Ведомствен“ имаха служители от администрацията и звена на бюджетна издръжка, ако отговарят на условията, определени в наредбата. С гласуване на промените това право вече ще се дава и на управители на 15 търговски дружества, ако те не притежават жилище или идеални части от жилище в Пловдив и не са се разпореждали с такива имоти преди подаване на молби за настаняване. 

Наемът на ведомствените жилища, както и на целия общински жилищен фонд е в пъти по-нисък от пазарния.  Най-високата цена на апартамент от фонд „Ведомствен“ е 100 лева, при това - ако се намира в центъра. Молбите за настаняване на служители се разглеждат от специално създадената комисия. Целта на тази привилегия е в местното управление да се привлекат и да се задържат  ценни кадри, обясняват от градската управа. 

Условията за настаняване на обикновените граждани  в общинско /разбирай социално/ жилище са много по-строги. Кандидатът трябва да се е регистрирал адресно в Пловдив най-малко 10 години преди да подаде молба за включване  в картотеката като крайно нуждаещ се. Другото изискване е да не притежава жилище не само в Пловдив, както при чиновниците, но и в цялата страна. За социално жилище се чака с години, защото нови общински апартаменти не се строят. 

В общината е разгледано предложението на партия КОД и Пепа Деведжиева против привилегията  за шефовете на фирмите, но аргументите не са приети. Един от мотивите на КОД  е, че управителите на търговските дружества получават достатъчно високи възнаграждения, за да могат да наемат жилища на свободния пазар.  От Община Пловдив контрират, че наредбата в частта фонд "Ведомствен" не е обвързана с размера на възнагражденията. 

За гражданите, които искат да получат общинско жилище под наем, в наредбата се посочва и максималният размер на доходите, които кандидатът получава.

 

 

 

 

 

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

Караколю

Караколю

19.12.2021 | 23:23

Ей заради такива ударнички на социалистическият труд в. Марица стигна до дъното

Отговори
1 0
ВЪЗМУТИТЕЛНО

ВЪЗМУТИТЕЛНО

19.12.2021 | 19:33

С ЕДНА ДУМА ТЕМАТА Е ИЗЧЕРПАНА: АДМИНИСТРАЦИЯТА В СЕЛСЪВЕТА СЕ СЪСТОИ ИЗЦЯЛО ОТ ГЕРБАВИ НЕКАДЪРНИ КАЛИНКИ - ЗАПЛАТАДЖИИ И САМОТО ТВЪРДЕНИЕ ЧЕ (ЦИТ.) "...Целта на тази привилегия е в местното управление да се привлекат и да се задържат ценни кадри..." Е ПРЕСТЪПНО. "ЦЕННИ" ЗА ПРЕСТЪПНИКА ТОТЕВ И ЗА ПРЕСТЪПНИТЕ МУ СЪ-ПАРТИЙЦИ, СЪРАТНИЦИ, ЧЕТНИЦИ И ОРТАЦИ ЗНАЕМ КОИ БЯХА И КАК ОСНОВАХА ПЛОВДИВСКАТА КРАДЛИВА КЛЕПТО-КРАЦИЯ. СТАВА ДУМА ЗА УЗАКОНЯВАНЕ ЗАВИНАГИ И НА ГЪРБА НА ГРАЖДАНСТВОТО НА ТЕЖКА КОРУПЦИЯ. ИСТОРИЯТА ЩЕ ЗАПОМНИ ИМЕНЦАТА НА "СЪВЕТНИЦИТЕ" КОИТО ПРОГЛАСУВАТ ТАКАВА КОМУНИСТИЧЕСКА ПРИВИЛЕГИЯ И КОГАТО НАСТЪПИ ВИДОВДЕН И ЗАСЕДАВА НАРОДЕН СЪД ТОГАВА МИЛОСТ НЯМА ДА ИМА ЗА КРАДЦИТЕ ПРЕД ВЗВОДА С ВИНТОВКИТЕ

Отговори
2 1
Статията премахната!

Статията премахната!

19.12.2021 | 23:04

Аветкавично още същия следобед свалиха от Първа Страница (пълна със залежали скучни "тематики" тази ЩЕКОТЛИВА (както казваха саветските таваришчи) разобличителна публикация, за да не се вдигне ГРАЖДАНСТВОТО НА БУНТ ПРОТИВ КАЛИНКИТЕ НА ЗАПЛАТИ В ГРАДСКАТА КРАДЛИВА КЛЕПТОКРАЦИЯ. Но с търсачката "предлагат евтини" се показва със всичките скандални подробности = птостото население против ФЕОДАЛНИТЕ БОЛЯРИ. За теб не знам, ама аз не съм Второ Качество! БУНТ!

Отговори
1 0
Демобюрокрация

Демобюрокрация

19.12.2021 | 17:44

А хората с дългогодишни влогове с лихвоточки, кучета ги яли.

Отговори
3 0
Брат по перо

Брат по перо

19.12.2021 | 12:20

Тая лелка е вече за пенсиониране

Отговори
5 0
Ivan zavet80g albe11g.,

Ivan zavet80g albe11g.,

19.12.2021 | 10:53

11 dig.ಠ_ʖಠಠ_ʖಠ¯\_ಠ_ಠ_/¯ಠ ل͟ ಠಠ ل͟ ಠ(⌐■-■)[̲̅$̲̅(̲̅ ͡ಠ_ಠ)̲̅$̲̅](⌐■-■)(⌐■-■)(⌐■-■)(ಠ_ಠ)>⌐■-■5

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?