71
Следвайте ни

Преброителите тръгват по домовете от днес, искайте да се легитимират

viber icon

115 000 пловдивчани вече избраха е-преброяването, глобяват 160 лева, ако откажеш

Преброителите тръгват по домовете да броят населението и жилищния фонд от днес, въпреки че електронното преброяване бе удължено до 30 септември. Така на практика до края на месеца двата начина, по които можем да съобщим къде и в какво жилище живеем, ще работят паралелно. Между 1 и 3 октомври ще остане само хартиената възможност. Ако гражданин откаже да участва, го очаква глоба от 160 лв.

Уплашени от санкциите и от това да допуснат чужд човек у дома си, хиляди пловдивчани се втурнаха да се преброяват електронно още в първите дни. И макар те да напредват с бързи темпове,  трудно биха успели да догонят бройката на столичани - 417 576. От града под тепетата вече са се преброил 114 448 души, съобщиха за „Марица“ от НСИ. 

През последните няколко дни от статистическия институт наблюдават постоянна тенденция на нарастване броя на българите, които се регистрират в интернет портала на преброяването. По последни данни тези, които са избрали електронния вариант, пред анкетьорите, са 1 265 300 души. Най-голяма е активността между 19 и 22 часа. 

Припомняме, че преброителите, които тръгват по домовете, трябва да се легитимират със служебни карти. 

Ето и кои са най-често задаваните въпроси към НСИ: 

На кой адрес да се преброя? 

Преброявате се на адреса, който обичайно обитавате в по-голямата част от годината, независимо дали имате регистрация на този адрес по постоянен, или настоящ адрес.

Имам повече от едно жилище. Трябва ли да ги преброявам? 

Не. Преброяването не се интересува колко имота притежавате. Преброявате само жилището, в което обичайно живеете. Другите Ви жилища ще бъдат преброени или от наемателите им или от преброителите като необитавани, ако никой не живее в тях. 

Защо не получавам имейл за потвърждаване на регистрацията? 

От статистическия институт съветва да проверете дали правилно сте изписали имейла. Обикновено се допускат грешки в разширението - например вместо „.com” се записва „.bg” или обратното. Друга причина за това да не получите имейл, е вероятността пощенската кутия да не е била използвана дълго време - например 6 месеца. В тези случаи доставчикът ограничава входящите и изходящи имейли, докато потребителят не влезе и реактивира пощенската си кутия.

Трябва ли да въвеждам телефонен номер? 

Полето за телефонния номер не е задължително.

Трябва ли всеки член на нашето домакинство да попълва отделна преброителна карта? 

Не. С една регистрация се преброяват едно жилище и всички лица, които обичайно пребивават в него. 

Мога ли да преброя моите родители електронно? 

Да, но трябва да направите регистрацията с имейл, който не сте използвали преди това в портала и да посочите личните данни (ЕГН, имена и данни от валиден документ за самоличност като лична карта, задграничен паспорт или шофьорска книжка) на лицето, което трябва да преброите. 

Децата трябва ли да ги броим? 

Да, всички деца са обект на преброяване, както и други родствени или неродствени лица, които обичайно живеят в жилището. 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Ееее

Ееее

18.09.2021 | 10:24

Познайте дали ще ги пусна.

Отговори
2 2
Даже от телефона можете да се преброите

Даже от телефона можете да се преброите

18.09.2021 | 08:41

Но не звънете! Първо прочетете упътването.

Отговори
1 1
ne няма да ги пусна вкъщи

ne няма да ги пусна вкъщи

18.09.2021 | 07:48

на тая пандемия Заразителни не допускам вънка на пейките! Какво преброявате като всеки ден умира едно село неваксинирани.

Отговори
7 9
Киро

Киро

18.09.2021 | 08:20

Преброй се електронно, за 30 минути работа е, ще поличиш код, който може да залепиш на вратата на жилището и си готов, никой няма да влиза у вас.

Отговори
8 3
не ще дойдат отвън на пейката пред входа на блока

не ще дойдат отвън на пейката пред входа на блока

18.09.2021 | 08:36

на пейката

Отговори
6 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?