Следвайте ни

Преброителите нямат работа в дома ви, не ги пускайте, ако не искате

viber icon

Масовото преброяване на българите започна вчера точно в полунощ. Много хора обаче се притесняват от домашните посещения на анкетьорите. Визитите по къщи и апартаменти са част от втория етап на преброяването - от 18 септември до 2 октомври, при условие  че самият процес не е осъществен онлайн. Жителите на града и областта се боят, че преброяването ще активизира измамници и крадци, които ще използват ситуацията, за да реализират лошите си намерения, представяйки се за преброители. Основателни ли са обаче притесненията им?

 

Според разписаните правила, в следващите 10 дни пловдивчани имат възможност да се преброят изцяло онлайн. Времетраенето е в зависимост от членовете на даденото семейство, тъй като се попълва информация за всеки поотделно. Тук обаче се намесва сблъсъкът между технологиите и поколенията. Възрастни семейства, които не могат да работят с компютър и няма кой да им помогне, попадат в групата за физическо преброяване и респективно на потенциални жертви на измама.

В редакцията на „Марица“ постъпиха десетки идентични запитвания - имат ли право преброителите да влизат в дома ни? Справка в инструкциите и правилата за преброяването на населението показва, че никъде в тях не фигурира подобна точка или уточнение, които да дават конкретен отговор по тази тема.

„Това е въпрос на разбиране между конкретния преброяван жител и преброителя. Никъде не е разписано такова право на преброителите, нито обратното - че ​не могат да влизат. Ако хората държат, могат да поканят преброителя в дома си. Ако се притесняват, това може да се случи на входната врата, на двора и т.н. Препоръчвам това да стане онлайн“, каза пред „Марица“ Валентин Точев, отговарящ за преброяването в Пловдив и областта.

Всеки преброител и контрольор ще разполага с карта за легитимация. Тя трябва да бъде представяна при преброяването на врата, за да знаят хората, че пред тях не стои измамник. Както медията ни съобщи по-рано, всички участници в преброяването, които ще работят с хора на терен, са проверени за наличие на досиета в полицията - стъпка в посока на елиминирането на рисковете. За съжаление обаче, такива винаги има.

При онлайн преброяването те са почти нулеви, но влезе ли в дома ни, може да ни навреди, представяйки се за преброител при физическото посещение.

"Във фазата на онлайн преброяването полицията няма отношение към процеса, но ще реагира на всеки един сигнал на притеснени пловдивчани в следващата фаза", каза за „Марица“ директорът на ОДМВР-Пловдив старши комисар Димитър Балев. Той посочи, че ако граждани имат съмнение, че са обект на измама, веднага следва да се обадят на тел. 112.

Съветите, които полицията отправя към гражданите, са няколко. На първо място, да заложат на електронното преброяване, което ще спести притесненията от физическото посещение. Ако все пак се стигне до етап домашна визита, хората да изискват документа на съответния преброител, с който той да се легитимира. Препоръчително е да изискат също и телефон за връзка с него. Не на последно място, да следят за поведението му по време на посещението. И все пак по възможност срещата да не се осъществява вътре в къщата или апартамента, особено когато става въпрос за самотно живеещи възрастни хора или възрастна двойка.

Разбира се, полицията ще реагира и на сигнали от обратната страна - ако към преброител бъде проявена безпричинна агресия, при възникнали спорове и разправии.

Въпреки уверенията за сигурност и акуратност, пловдивчани си имат едно наум. Мнозина предлагат да се разпространи образец на картите за легитимация на преброителите, както и да се изготви общодостъпен списък по райони и градове на всички, които ще обикалят по къщите, за да броят населението. Така при съмнение всеки ще може да погледне в списъка и да свери дали конкретният човек пред вратата му е дошъл по работа или с лоши намерения.

Гаф след гаф на старта

Хакери атакуваха системата за преброяването още в първите часове след старта <210>. "Има хакерска атака, която е причина за ограничаване на част от ресурса, за да бъде преодоляна. Очакваме такива подобни атаки и сме взели мерки. Това е един добър тест за системата за сигурност, която сме изградили", коментираха вчера от НСИ.

За зла участ обаче стана и друг гаф - системата заби, а директното влизане в сайта на НСИ и оттам в секцията се оказа невъзможно за редица потребители. Други пък имаха проблеми с регистрация в системата, а трети - с попълване на данните в самата карта за преброяване, като най-често не се признаваха ЕГН номера от системата.

 

Питат ни с кого живеем, колко квадрата ни е кухнята и с какво се отопляваме

Яница Марова

Преброяваме се по местоживеене, а не по адресна регистрация

Преброяването на четиричленно семейство с електронна карта ще отнеме не повече от 30 минути. Ако домакинството се състои от двама или трима души, то и времето ще падне на 15 минути. Това съобщиха от Националния статистически институт. По-тромав ще бъде процесът, ако ни посети преброител в дома ни. Тогава ще трябва да отделим поне 40 минути.

Причината е, че човекът, дошъл да ни помогне с попълването на анкетата, ще чете въпросите на глас и при нужда ще дава разяснения. В анкетната карта освен да посочим членовете на домакинството, ще трябва да кажем и през коя година е построено жилището и от колко стаи се състои. Трябва да знаем и колко е общата застроена площ, както и колко квадрата е кухнята. Домакинствата трябва да упоменат също какъв вид енергия използват за отопление и готвене и какви уреди притежават.

"В преброителната карта трябва да се попълни адресът, на който човекът живее в действителност, а не където е регистриран", обясняват от НСИ. При електронното преброяване ще отсъства информацията дали живеем в панелка, тухлена, стоманобетонна или кирпичена сграда. Тя ще се попълва допълнително от преброителите, като за целта те ще разговарят с домоуправителя на блока. 

За да започне електронното преброяване, трябва първо човекът да се регистрира в сайта census2021.bg. Това става с валидна електронна поща, ЕГН и номер на лична карта или паспорт. Най-честата грешка при въвеждането е, че хората посочват не датата на издаване, а на изтичане, обясни Диана Янчева, зам.-председател на НСИ.

Данните от регистрацията се използват само за идентифициране на лицето и не се съхраняват от НСИ. Следва потвърждение на регистрацията - на  имейл се получава линк, на който трябва да кликнем до 2 часа. След потвърждението ще се отвори екран за попълване на електронната преброителна карта. Там трябва да се влезе с имейла и паролата от регистрацията ни.

С една направена регистрация се попълват данните за всички членове на семейството. 

Електронното преброяване може да се прекъсне и да продължи по-късно, но трябва човекът да е завършил и потвърдил всяка страница с бутона „Напред“. Ако страница е оставена незавършена повече от 30 минути, без да се въвежда нищо, връзката прекъсва и трябва да се влезе отново с имейл и парола.

Няма проблем хората да се връщат в предишни страници на преброителната карта и да редактират информацията, стига да не са приключили процеса окончателно. При завършване на анкетата се генерира 15-цифрен уникален код, който се изпраща и на електронната поща. Този код трябва да се предаде на преброителите, когато позвънят на вратата ни. Ако не ни намерят на адреса, те ще оставят контакт за връзка. Така хората ще могат да им се обадят и да продиктуват номера. За тези, които не са се преброили пък, те ще се върнат на адреса отново, докато не ги открият, или ще могат да им се обадят и да си уговорят удобен час за посещение. Достъпът до електронната карта ще бъде ограничен само за България.

 

Без санкции за зевзеците

Работя като сервитьор на Луната!

Малко известен, но интересен факт е, че човек не носи отговорност за попълнена грешна информация в преброителната карта, която попълва онлайн. Така съвсем спокойно всеки може да заяви, че живее в президентски апартамент и че има имение с три басейна, или пък че работи като сервитьор на Луната. Въпреки тази "възможност" от НСИ призовават хората да се отнесат сериозно към националното преброяване и да бъдат максимално точни, изчерпателни и акуратни спрямо информацията, която подават, защото е от значение за щрихиране на картината в страната. 

Относно споделянето на личните данни от НСИ уверяват, че всяка една информация е защитена. Данните няма да се пазят, след като преброяването завърши, а пък преброителите са попълнили декларация за конфиденциалност. Тоест, ако сподели информация, която е получил в процеса си на работа, ще носи съответната наказателна отговорност пред закона. След като всички данни бъдат обобщени и преброяването завърши, базата лични данни няма да е необходима и ще бъде заличена. Въпросът е обаче дали докато трае процесът, няма да има пробив в системата. От статистическия институт уверяват, че това няма как да се случи и че защитата е качествена.

 Снимки Наташа Манева

 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (11)

Тони

Тони

21.09.2021 | 17:03

Преброяване само електронно, с този ковид, преброител няма да влезе в дома ми, с това, че ще може и на вратата да ме преброи, за мен е ала бала. Семейството на еъзрастните си родители също преброих електронно, със страх ходя при тях да не ги заразя, кусура им преброител

Отговори
0 0
Коко

Коко

20.09.2021 | 01:35

В Родопите карали мохамедани те да се пишат че са турци. Това е целта да изкарат българите малцинство. Тежка ни прокоба вуси над главите ни.

Отговори
1 1
Кендо

Кендо

18.09.2021 | 21:16

Преброяване записване егенета лични данни Да се проверят всички овце да се вкарат в кошарата и накрая задължителна ваксинация

Отговори
4 1
Кендо

Кендо

18.09.2021 | 21:15

Преброяване,записване, ЕГН-ТА, Данни И накрая айде всички във казана ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ВАКСИНАЦИЯ

Отговори
2 2
Мики

Мики

09.09.2021 | 00:59

Все още не знаят

Отговори
5 3
Ива

Ива

09.09.2021 | 00:32

ИНАЧЕ ПАНДЕМИЯ ОГРАНИЧЕНИЯ .САКЪН АКО СЕГА НЕ СЕРВИРАХ ТЕ ТАЗИ ПРОСТОТИЯ.КАТО ОВЦЕ СТАНАХМЕ.

Отговори
30 4
К.И

К.И

08.09.2021 | 11:07

Адски тъпа статия, дори не е проверена. Марица има регламент, пък който не иска да го пусне после като иде на ВАС, иска не иска ще си плати делото.

Отговори
4 16
Глупости

Глупости

08.09.2021 | 10:54

ДА всеки има лична карта, има служба ГРАО, има данъчна служба, за имотите нали се плащат данъци, са колите също. Нали има НОИ, там също има много информация. Това показва че няма никаква координация между службите, то затова от години починали хора присъстват в избирателните списъци. Това е поредният жалък опит да се запълнят някакви празноти, а за статистиката от тези хора файда май никаква, това всичкото колкото и да ни убеждават въобще не променя живота на хората, даже с този допълнителен харчалък го утежнява.

Отговори
74 4
Стефан

Стефан

08.09.2021 | 09:02

За какво ще ни броят нали всеки има лична карта

Отговори
76 4
Стоичков

Стоичков

08.09.2021 | 10:38

За да разберем най накрая колко живеем в тая държава.

Отговори
39 7
каква пилза

каква пилза

10.09.2021 | 09:53

като всеки ден умират стотици от китайския вирус?!

Отговори
4 8

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?