Пребито от любовника на майка си дете духна 9 свещички

Наскоро Костадинка Костадинова духна 9 свещички. Сигурно се чудите коя е Костадинка. Ще освежим паметта ви, като върнем събитията 9 години назад към случай, който дълбоко развълнува обществото по онова време.

На 20 октомври 2001 година в интензивно отделение на детска клиника към УМБАЛ “Свети Георги” е докарано полумъртво 18-месечното бебе. Малкото е в състояние на кома. Има охлузвания и кръвонасядания по главата и крайниците, а част от дясното ухо липсва ­ резултатът от жестокия побой, нанесен върху детето от любовника на майката. Това бебе е Костадинка.
Тогава докторите не дадоха гаранция, че бебето ще оживее.

Предположиха, че ако се случи чудото, момичето ще развие епилепсия или други нарушения на нервно-психическото състояние в резултат на тежкия мозъчен кръвоизлив от побоя.
Костадинка обаче опроверга медицината и не само оцеля, но е и здрава. Живее при баща си на улица “Крайна”, тъй като родителските права на майката Стоянка, бяха отнети. Таткото на момиченцето ­ Аргир, е военноинвалид и издържа нея и другите си две деца с пенсията от 110 лева. Дядото също дава 100-те си лева за издръжка на голямото семейство. Помага и баба Виолета, която получава 186 лева. 60-годишната жена още пази материала за внучката си,  в “Марица” ­
измачкан, лепен, но съхранен.

Костадинка вече знае, че е станала “медиен герой”. Видяла е бебешката снимка във вестника, но текста не е чела. Предпазват я от жестокостта на случилото се. Знае какво се е станало, но са є спестени травмиращите подробности.

Детето не е от най-приказливите. Предпочита да говори с баба си, поправя я, когато пресмята годините на таткото, сопва й се, че бърка. В началото гледа с подозрение непознатите от екипа, но лека-полека се отпуска. Дори се получава нещо като диалог. Казва, че учи в Царацово при госпожа Христозова.

Не е отличничка, а “по средата”. Любимият и предмет е бит и техника ­ “дето режем хартии и правим различни неща”.
Майката е в Скутаре и не се интересува от нея.  Досега не ни е потърсила. Аз не съм си затворила вратата на къщата, ако иска да заповяда, казва Виолета. Костадинка понякога пита за нея, в случаите, когато другите деца говорят за майките си. Инак не се сеща.
Шестчленното семейство живее в апартамент с кухня, хол, детска и спалня. Добре сме, стигат ни парите, казва бабата. Думите й звучат странно, защото карат с общо 396 лева. През зимата Аргир взема и енергийни помощи около 200 лева. Но пак е странно ­ това са нищожни средства, ако се раздели сумата на 6. Виолета се интересува само защо няма детски добавки за второто дете ­ 13-годишното момиче, кръстено на нея. До 2007 година детето е отглеждано от дядото по майчина линия. След това той се отказва от нея и бабата я прибира. Ходих в Закрила на детето, но там само като чуят за кого става въпрос, започват да ме препращат. От “Социално подпомагане” пък искат документ от Закрила на детето. Досега не съм постигнала нищо. Само това ми тежи. Инак не се оплакваме. А и да го правим... какво....каква файда, казва бабата. Важното е, че досега не съм ги оставила гладни.

Имат дрехи, пералнята пере. В “Столипиново” месото е по-евтино. Има какво да ядат. Бабата е доволна, въпреки че има и други грижи на главата си. Баткото Теодор и Виолета са с нарушения в говора и учат в “Стефан Караджа”. Костадинка е най-добре и най-умна. Важното е, че оцеля, казва бабата, милвайки детето. И обобщава: важното е, че всички ние сме живи и можем да се радваме на това.

Костадинка след побоя преди 9 години

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
боги

боги

17.11.2009 | 08:55

идиот

Отговори
0 0
помним

помним

30.10.2009 | 21:56

Добре, че е оживяло детенцето. Помним тази отвратитлна история.

Отговори
0 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?