2374

Празнуваме Великден в Пловдив с Николина Чакърдъкова

Духовият оркестър и хор "Евмолпея" ще забавляват пловдивчани през почивните дни

Великденската празнична програма на Общината ще привлече вниманието на малки и големи. В събота на централния площад "Стефан Стамболов" ще се проведе работилница за боядисване на яйца с участието на ученици и преподаватели от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства. Забавлението започва в 11 часа и ще продължи до обяд. 

Гвоздеят на програмата за Великден е празничният концерт на Николина Чакърдъкова и Неврокопския танцов ансамбъл. Той ще зарадва пловдивчани и гостите на града навръх празника - неделя, от 17 часа.  Със своята богата фолклорна програма обичаната изпълнителка и танцьорите обещават един незабравим български празник на площада, с много музика, вихрени танци и обичани народни песни, които ще накарат всички да пеят и танцуват.

Чакърдъкова пее от 14-годишна възраст, а любимият ѝ Неврокопски ансамбъл не е гостувал в Пловдив от години. Ансамбълът ще зарадва пловдивчани с нови хореографии. Няма да бъдат пропуснати и едни от най-обичаните и популярни песни на Николина Чакърдъкова. Ще има и много хора̀ с всички, които са дошли да я видят в неделния ден.

Великденският афиш продължава в понеделник с концерт на Духов оркестър - Пловдив. Той ще започне точно в 13 часа, отново на централния площад. Ръководител и диригент е Николай Гешев. Оркестърът е носител и продължител на богатите музикални традиции на жанра в града. Той е закрит през 2000 г. поради липса на средства за издръжка, но през 2007 г. са направени постъпки за възстановяването му и оттогава той отново радва пловдивчани с богатия си репертоар и прекрасно звучене.

Във вторник пък пред храм „Св. Възнесение Господне“ ще се състои Великденски концерт с хор „Евмолпея“ с диригент д-р Алия Хансе и клавирен съпровод от Йорданка Иванова. Той е основан през 2006 г. и в неговия концертен състав участват момичета от 9 до 19 г. от 23 пловдивски учебни заведения. Всяка година изнася около 15 сборни и самостоятелни концерта. Репертоарът им включва песни на 17 езика и е с широк спектър от български детски, фолклорни песни и обработки до хорови произведения, специално създадени за хора.

Празничната програма продължава на 20 април, когато в 18 часа в зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей ще започне концертът на Ивайло Василев - флейта, и Валентина Славова - сопрано, и клавирен съпровод. В концерта има разнообразна програма в рамките на проектите „Световните български произведения" и „Музика за всеки", подкрепени от Национален фонд "Култура". 

В първата част под заглавие "Музика за всеки" ще прозвучат световни образци за сопрано, флейта и пиано, като Лео Делиб - „Славея", Морис Равел - „Шехерезада", и други. Във втората част под заглавие „Световните български произведения" ще прозвучат български шедьоври за флейта и пиано, заедно с произведения на европейски и световни композитори на XX век, а публиката ще се убеди в световното ниво на българската композиторска школа през XX век. Входът за този стилен концерт е свободен.

 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 2 оценки
5/5 от 2 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?