49

Празник на ашурето събра пловдивчани на Джумаята СНИМКИ

От Даниела Теофилова и Валерия Герганова

 

Ритуалът “сема” оживя пред пловдичани в изпълнение на единствения дервиш в България Васко Тосев. Представители на всички етноси се събраха пред Джумая джамия в центъра на града, за да честват заедно Деня на ашурето.

Това е ден на толерантността, сподели областният управител Ангел Стоев и напомни за идеята на Левски за чиста и свята република с място за всички.

Направата на ашурето е отнела цял ден. То включва 10 съставки, които първо се приготвят отделно, а после се смесват. Самият празник символно е обвързан с числото 10, защото се пада на десетия ден от месец мухаррам - първият в лунния календар на мисюлманите. През 2022г. се честват 1444 години от преминаването от невежеството към цивилизацията.

За ритуала “сема” Васко Тосев изпълни 3-минутен танц. В начало дервишът свали черното си наметало  и остана само по бяло облекло, което символизира любовта. Шапката му пък е символ на надгробния камък. Хората го получават след смъртта, но дервишът го носи цял живот, което е едно напомняме, че не трябва да се страхуваме от смъртта.

Второ предание за празника напомни за Ной, който дълго предупреждавал хората за идващия потоп, но те не го послушали. Накрая построил кораб само за вярващите и с останалата им храна си приготвили ашуре. Тоест ашурето е специалитет за вярващи.

Третото предание свързва празника с първия пратеник, изгонен от Рая, чийто грях е опростен на днешния ден. На тази дата се празнува и ражденото на Иса (Исус) и спасението на Муса(Мойсей) от фараона.

“В тези трудни времена имаме нужда да сме сплотени, да си помагаме и да се опознаем с различията, да работим за благото на човечество”, призова всички присъстващи заместник-главният мюфтия Ахмед Хасанов.

На празника присъстваха генералният консул на Турция в Пловдив и заместник-кметът Йордан Ставрев.

Дълги опашки за ашуре се виеха за церемонията. От мюфтийството раздаваха и шербет.

Много възрастни след взимането на пенсията се бяха отбили директно за ашуре. Порции ще бъдат осигурени и за регистрирали се през БЧК украинци, заявиха организаторите.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Ашуре

Ашуре

09.08.2022 | 19:08

Имаш си гугъл,прочети.Десерт е.

Отговори
0 0
Какво

Какво

08.08.2022 | 20:23

Е това ашуре??

Отговори
1 0
Какво

Какво

08.08.2022 | 20:22

Е това ашуре????

Отговори
1 0
Похвално

Похвално

08.08.2022 | 17:47

Хубав празник и хубав жест на толерантност и единство!

Отговори
3 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?