Следвайте ни

Правят нов парк в "Южен" след ремонта на "Даме Груев" СНИМКИ

viber icon

Зеленината на площ над 5 дка ще компенсира изсичането на дърветата край улицата  

Нов парк ще бъде изграден на ул. "Даме Греув", след като се изпълни проектът за разширението и реконструкцията на тесния павиран път в "Кючук Париж".  Между кръстовището с бул. "Македония" и читалището "Христо Ботев" има голямо пространство с площ 5-6 дка. На това място, покрай Кожния диспансер, е предвидена зелена площ и през следващата година искаме да я обособим за изграждане на парк, съобщи кметът на район "Южен" Костадин Язов.  

Дърветата, засадени от двете страни на пътното платно на ул. „Даме Груев”, ще бъдат отрязани, а на тяхно място проектът за разширението и реконструкцията предвижда засаждане на нови видове. Очаква се, че строителните работи ще започнат през август.

Близо 60 дървета, предимно софори, трябва да бъдат премахнати. Всички те са описани от комисията още преди да се вземе решение за разширението и в нея са включени озеленители и ландшафтни архитекти. В общинското предприятие "Градини и паркове" засега не е получено указание да пристъпят към сечта, тъй като все още не е открита строителна площадка. "Според становището на експертите дърветата са в лошо състояние, със загниване и хралупи", коментира директорът на предприятието Веселин Козарев по повод  тревогите на живеещите в квартала, че зелената алея покрай пътя ще бъде унищожена, а живеещите в съседство с пътя ще дишат мръсен въздух от трафика.  

Категорично е и мнението на председателя на Научно-техническото дружество арх. Станимир Шаламанов. "Ландшафтната гилдия е единна, има и становище на Експертния съвет, че сега с реконструкцията на ул. "Даме Груев" е моментът да се изрежат софорите и вместо тях да се засадят други, подходящи за градски условия дървета", обясни арх. Шаламанов. Така например един от удачните видове е сребролистна липа. 

Софорите, които изглеждат красиви и здрави, са на около 60-70 години. "В градските условия  е много относително да се каже каква е продължителността на живота на дървета. Когато на ул. "Даме Груев" се премахне паважът и се сложи асфалт, ще се наруши водният режим. Водата няма да може през асфалта да стига до корените - така те ще изживеят първия шок. Вторият шок настъпва при ремонтните работи. Софорите са засадени точно до бордюра и с тяхната подмяна ще се наложи да се реже част от кореновата система, както се случва. В резултат на това тя ще започне да изсъхва. Сега е моментът да се подмени. Ако това не се направи, след две- три години те сами ще изсъхнат", коментира арх. Шаламанов.

При реконструкцията на ул. "Даме Груев" ще се подменя цялата подземна инфраструктура, включително и старият водопровод. Поредната авария отново блокира вчера движението в участъка между ул. "Братя Бъкстон" и "Тодор Александров". Дежурният екип от ВиК ЕООД  почти през целия ден отстраняваше повредата.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Pepito

Pepito

24.07.2021 | 09:08

Защо не разширите Скопие !? А тука има нужда от ремонт ,ама разширение

Отговори
1 0
намръщенЪ

намръщенЪ

25.07.2021 | 16:30

Доколкото познавам района, това е улицата, която отвежда към Надлеза Родопи и е най-удобно да се удвои. После нека се мисли за друго. Всеки гледа да му е най-хубаво в близост до местопребиваването - другите - кучета да ги ядат.

Отговори
1 0
112

112

23.07.2021 | 18:35

Защото управленците са партийни слуги, жадни за власт и дерибейство, а не знаещи и можещи

Отговори
3 1
Путин

Путин

23.07.2021 | 09:08

Няма как да го направят . Много слаби управленци !

Отговори
5 9

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?