46

Правят наръчник за решаване на проблемите на бежанците

Наръчник, който да посочва как да решават проблемите си по-бързо украинските бежанци, подготвят от фондация „Стойна Кръстева“. Това стана ясно на Кръгла маса по проблемите на украинските бежанци, която се проведе днес в галерия „Димитър Георгиев“ на ул. „Съборна“ 23. Целта беше да се търсят и намират възможности за законов отговор  при решаване на трудностите, които те срещат при своята културна адаптация и социална интеграция  в българското общество

„Когато започна войната и напливът от бежанци стана голям, трудностите се появиха изведнъж. Тогава направихме нашия проект и започнахме с интервюта, интернет изследване, записахме хората с проблеми, направихме видео казуси, които да анализираме, за да предложим решения“, разказа за началото председателят на фондацията Красимира Кръстанова. Идеята е на базата на проучванията да се направи наръчника, който да посочва стъпките, по които трябва да минат бежанците, за да решат проблемите си, да се създадат връзки между хората и институциите, както и помежду си. Най-често срещаните проблеми на хората, бягащи от войната, са свързани с намирането на подслон, възможността за превод и легализация на дипломите, както и валидирането на уменията на съответния човек. „За хората е много трудно да заемат работа, която да отговаря на тяхната квалификация и да им даде възможност да се реализират, въпреки, че в България има дефицит на кадри с тяхната квалификация“, казва г-жа Кръстанова. Друг проблем е ползването на здравните услуги и намирането на лични лекари. Най-сложно се оказва получаване на решение от ТЕЛК, тъй като бежанците трябва да започнат събирането на всички документи, експертизи и изследвания отначало.

Основните казуси, в подготвените видеоматериали бяха свързани с доброволчеството, легализацията на дипломите, откриването на фирми и банкови сметка, връзката със здравната система, както и начините за намирането на работа.  

На срещата присъстваха г-жа Седа Кузуджу от Върховния комисариат на бежанците към ООН за България, почетния консул на Украйна Димитър Георгиев, зам.-кметът по социални дейности Георги Титюков, представители на Бюро по труда, РЗИ, Областна администрация Пловдив, неправителствени организации, журналисти и общественици. 

Събитието е във връзка с изпълнението на проект “Заедно и равни: правата на търсещите убежище и закрила”.

Финансовата подкрепа от 14 994 евро е предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство Проектът се провежда в партньорство със Сдружение „Непорасналите“ и Фондация Ukraine Support & Renovation. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?