Следвайте ни

Правосъдният министър в Пловдив: Съдилища няма да се закриват ВИДЕО СНИМКИ

viber icon

Има нужда от промяна на условията в затворите, едно от доказателствата за това са делата за нечовешки условия в килиите, заяви проф. Янаки Стоилов 

До няколко месеца ще има положителна промяна в затворите. В това увери при посещението си в Пловдив служебният правосъден министър проф. Янаки Стоилов по повод проверките в местата за лишаване от свобода, които разпореди на прокуратурата. Под лупа се гледат обществените поръчки, както и   всичко свързано със затворниците - получени отпуски, въпреки недобро поведение, съхранение на забранени вещи и вещества и т.н.

Стоилов коментира, че определено има нужда от промяна на условията в затворите, като само едно от доказателствата за това са делата за нечовешки условия в килиите, които масово лишени те от свобода печелят в съда, макар искът им да не се уважава цялостно от магистратите. 

След като са готови резултатите от вътрешната и външната проверка, те ще се обобщят и ще предложим необходимите промени, допълни Стоилов. 

Правосъдният министър посочи, че един от основните проблеми с местата за лишаване от свобода е свързан с обществените поръчки. 

"Въпросът с обществените поръчки няма да се реши толкова бързо, тъй като е ангажирана Държавната финансова инспекция, а тя е натоварена с проверки в други ведомства, където разходите са за стотици милиони. Но така, или иначе е необходимо значително да се подобри досегашната практика, защото голяма част от обществените поръчки най-малко са нецелесъобразно изпълнявани, те са свързани с оскъпяването на храната и други стоки за лишените от свобода. Но това се решава на централно ниво и потребителите на място са потърпевши. Това са процеси, които трябва да се решат и след мандата на служебното правителство", посочи още той.

Няма да се пристъпва към закриване на съдилища, заяви  проф. Янаки Стоилов. 

Репликата му бе във връзка с журналистически въпрос, касаещ реформата в съдебната система и новия модел на съдебната карта, които се дискутират през последните месеци. 

На протест в Пловдив магистрати и адвокати изказаха опасенията си, че реформата и закриването на съдилища ще ограничат достъпа до правосъдие на гражданите и значително ще го оскъпят. 

"Реакциите и наличието на този проблем  ме накараха да реагирам. Провеждайки срещи по места, се убедих в чувствителността на въпроса и начина, по който се планира да бъде решен. Организирах дискусия, на която имаше широко представителна аудитория и се чуха мнения на всички засегнати професии. Трябва да се установят критерии, по които всичко да се случва, предвид че тук се засяга достъпа до правосъдие, транспорт и ред други проблеми за хората. В следващите месеци няма да се пристъпва към закриване на съдилища. Вече зависи какъв модел на съдебна карта ще се приеме. Някъде ще се наложи преструктуриране, там, където има двама съдии и няма как да се случи случайния подбор. Но там трябва да се действа  внимателно и след анализ. 
След избора на правителство тази дискусия трябва да се поднови", каза проф. Стоилов. 

Той коментира, че редица управляващи съдебната власт живеят с чувство на самодостатъчност. 

" Аз съм против районни съдилища да бъдат премахнати като първоинстанционни. За мен е добре в 2 или 3 области да се въведе експериментално следващия модел и в зависимост от резултатите, чак тогава да се пристъпи към въвеждане", коментира правосъдният министър и допълни, че не би утвърдил промяна без цялостен модел как това да се случи и как да работи. 

Проф. Янаки Стоилов е на посещение в Пловдив. В момента  присъства на дискусия "30 години от приемането на Конституция – равносметка и предизвикателства“. Събитието се провежда в сградата на Историческия музей. 

В 17. 30 часа в Съдебната палата проф. Стоилов ще разговаря по темата за нова съдебна карта с магистрати и представители на професионални организации от апелативен район Пловдив.

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Боже, опази!

Боже, опази!

29.06.2021 | 19:37

Дър т комунист и адвокат-протестър! МИСЛЕТЕ, КАТО ГЛАСУВАТЕ!! ВСИЧКИ ПАРТИИ НА ПРОТЕСТА СА КОМУНИСТИЧЕСКИ Г-НИДИ! ДО ЕДНА!

Отговори
2 0
Не така...

Не така...

29.06.2021 | 17:57

Тоя го е подлъгал ванката демерджиев! Не го слушай друга му е идеята... лампази ..и власт,защото е гнила ябълка...

Отговори
2 0
лаладжия

лаладжия

29.06.2021 | 16:19

На този правист и компанията им, никой ли не им напомни, че носенето на предпазна маска на закрито не е отменена?

Отговори
3 3
лаладжия

лаладжия

29.06.2021 | 16:18

На този правист и компанията им, никой ли не им напомни, че носенето на предпазна маска на закрито не е отменена?

Отговори
3 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?