Следвайте ни

Правосъдният министър пред „Марица": Топката за реформа на съдебната карта е в полето на следващото правителство ВИДЕО

viber icon

Направихме необходимото. Затова водим широки дискусии относно съдебната реформа преди да се пристъпи към реализация.

Това отговори служебният правосъден министър проф. Янаки Стоилов на въпрос на "Марица" дали готвените промени в съдебната карта не биха се отразили негативно върху доверието на хората в правосъдната система. 

„Колкото и да е малко времето, водим дискусии в някои градове, за да чуем хората. Вярно е, че не са показателни районните съдилища в големите центрове, но пък те имат поглед върху целия окръг, в който са разположени, върху тези общини и съответните районни съдилища, за да се запази Районният съд като първоинстанционен", посочи министърът пред медията ни. 

Проф. Янаки Стоилов сподели и мнението си относно обсъждания „Модел 4" на съдебната карта: "Всеки един начин на преструктуриране на съдебната система трябва да почива на ясни критерии, като те включват равномерното натоварване на съдиите от едно ниво. Но това не е достатъчният критерий. Затова трябва се отчитат редица икономически, социални и комуникационни фактори, така че съдилищата да продължават да играят своята пълноценна роля както в рамките съдебната система, така и в общините, в които се намират.

Колкото по-малка е тази община, толкова по-голяма е относителната роля на съда. Вярно е, че някои от съдилищата не могат да функционират пълноценно в този вид. Но, пак казвам, това трябва да бъде направено след обстоен анализ и чрез ангажирането на държавата в лицето на ВСС, министъра и правителството. И това са въпроси, които  изискват вече следващият парламент и правителство да обсъждат, използвайки набраната информация, отчитайки плюсовете и минусите на обсъжданите досега модели. Този въпрос по този начин трябва да се постави, като се излезе от капсулацията на органите за управление на съдебната система, тъй като проблемът засяга гражданите и различните юридически професии. По този начин започна дискусията, която предполагам ще бъде и продължена", заяви министър Стоилов. 

На въпрос дали реформата в прокуратурата може да послужи за пример и показно за тази в съдилищата, той отговори, че промените при структурата на държавното обвинение не е със същите проблеми. 

"Те си я направиха. Мисля че Министерството на правосъдието не е имало активна позиция по този въпрос. Но смятам, че това също е пропуск, за да могат да се обсъдят ефектите. Мисля че сега, като се видят резултатите от тези промени в прокуратурата, те също могат да помогнат за обсъждане на проблемите в съдилищата, без те да са идентични", посочи проф. Янаки Стоилов пред Съдебната палата, където в момента се провежда дискусия относно реформата. 
 

 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?