Следвайте ни

Правим воден и слънчев часовник на Сахат тепe

viber icon

До есента Пловдив може да има уникален воден и слънчев часовник на Дановия хълм. Така заедно с часовниковата кула мястото ще се утвърди като своеобразен хълм на времето.

До месец и половина кметството на район „Централен“ ще има готови проекти за водния и слънчевия часовник, които иска да постави на Дановия хълм. Тогава те веднага ще отидат в НИНПК за съгласуване.

„Това ще даде възможност в периода до септември месец да бъде съгласуван този проект и да се пристъпи към практическата реализация на тези два часовника. И хълмът на часовниците /Сахат тепе/ да бъде изпълнен със смисъл“, каза кметът на „Централен“ Георги Стаменов.

Бюфетът на върха на хълма, осветлението и видеонаблюдението ще продължат да се развиват. 

„В плана за развитие е написано, че този бюфет трябва да бъде възстановен. Той ще реши няколко проблема на върха – единият е със санитарните възли, а другият с възможността всеки един посетител да може да изяде една торта и да се наслади на трихълмието“, смята кметът на „Централен“.

Бюфетът ще е със застроена площ от около 60 квадрата. Терасите са с външно сервиране и са около 150 квадрата. На практика това е една сладкарница със санитарни възли. За този преместваем обект ще се търси концесионер за срок от поне 10 години.

И на върха на Бунарджика ще бъде обявена процедура за възстановяване и наемане на старото кафене, което е в доста неугледен вид вече няколко десетилетия. Там по същия начин ще се реши проблемът със санитарните възли и с възможността човек да има място където да изпие една вода. 

 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?