Следвайте ни

Редки акули идват в Пловдив, ето къде да ги видим

viber icon

Двата най-големи соленоводни аквариума в Европа, които са в град, който не е на брега на морето, ще бъдат открити в Природонаучния музей в Пловдив.

Атракциите ще са с обем 10 и 12 кубически метра и ще са в специално помещение в подземния етаж на музея. В тях ще плуват редки тропически акули.

„Подобни аквариуми има, но те са в морски градове. Най-близкият такъв е в Истанбул”, каза директорът на Природонаучния д-р Огнян Тодоров.

Само стъклото, от което ще са резервоарите е с дебелина 36 милиметра. 
Поддръжката на гигантските аквариуми ще е много сложна.

Само за достигането на PH на водата в по-малкия ще трябва зареждане с 240 килограма специална морска сол. Тя е внос от Полша.

Веднъж в месеца 15% от водата трябва да се подменя с нова. В момента музеят разполага 6 вида живи акули и 3 вида скатове.

За новата атракция ще бъдат закупени още няколко тропически вида. Сред тях и представител на вида Белопера рифова акула.

Тя достига дължина от 1,6 метра и се води застрашен вид. Внася се от Индонезия или Сингапур и цената й е около 3000 лева.

Последният месец започна и реновирането на фасадата на зала „Лотос“ към музея по проект, одобрен от Националния институт по недвижимо културно наследство (НИНКН). 
 
 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?