49

Повериха словото за Левски на ученик от Английската

Пловдивчани почитат Апостола пред паметника на Бунарджика

С поклонение пред паметника на Васил Левски на централната алея на Бунарджика в Пловдив днес ще бъде почетена 150-ата годишнина от трагичната гибел на апостола на свободата Васил Левски. Събитието започва в 11 часа.

Водещ на възпоменателното честване ще е актрисата от Драматичния театър Мария Генчева. В церемонията по традиция ще се включат представителни формирования от Пловдивския гарнизон, военен духов оркестър и венценосци, членове на Общински комитет „Васил Левски” и комитет „Родолюбие”.

Слово пред паметника ще произнесе Емил Манчев, ученик в XI А клас на ЕГ „Пловдив“. Той е носител на множество награди през учебната 2021/2022 г., сред които: I място в България - Х клас на националната олимпиада по немски език, II място на националния кръг на международната олимпиада на Гьоте институт. През учебната 2022/2023 г.: I място на националното състезание на Нов български университет за превод, I място на състезанието „Грамотни ли сме“ под егидата на Община Пловдив по правопис. Емил е с високи резултати от националните кръгове на олимпиадите по български език и литература и физика и астрономия и е извоювал награди от национални състезания по математика.

На общоградското възпоменание се очаква да присъстват кметът на Пловдив, областният управител, председателят на Общинския съвет, генерал-майор Явор Матеев, командир на Съвместното командване на специалните операции, заместник-кметове и представители на общинската администрация и Областната управа, кметове на райони, представители от армията, образователни и културни институции, политически и обществени организации. 

Преди това в 10.00 часа в храм „Св. св. Петър и Павел“ ще бъде отслужена панихида от ставрофорен свещеноиконом Тодор Тодоров, председател на храма, каквато е традицията от години в този ден.

От 18.00 часа на 17 февруари във Военния клуб ще се състои тържествена вечер - концерт „Поклон, Апостоле“, с участието на Хора на пловдивските момчета „Стефка Благоева“ към Общинския детски комплекс, фолклорен ансамбъл „Тракийска младост“ към СУ „Любен Каравелов“, танцов състав „Иглика“ към Общинския детски комплекс, гайдарски състав към НЧ „Никола Вапцаров-1928“, Военен духов оркестър на ССО и поетесата Жени Щерева. Слово ще произнесе инж. Любозар Фратев, водещ и рецитатор ще бъде Христо Христов. Входът е свободен.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
Некадърен драскач

Некадърен драскач

17.02.2023 | 09:08

"Става страшно"

Отговори
1 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?