71

Повече рейсове на Архангелова задушница в Пловдив, полицията накрак

Община Пловдив отпусна за днешната Архангелова задушница повече автобуси към траурните паркове - Централен, на Рогошко шосе, на бул. "Александър Стамболийски", в Коматево и Прослав.  

С делнично разписание ще минават рейсовете по линии  №7, 11, 27, 36, 37, 66 и 93 Автобусите по линия №27 ще вървят  до Рогошките гробища, а  №25 също ще минава оттам в интервала от 07:00 до 18:00 часа, уточниха от ОП "Организация и контрол на транспорта".

Чешмите в гробищните паркове работят, алеите и сухите клони са подготвени за празника на мъртвите от бригадите на "Чистота" и "Градини и паркове". На най-голямото градско гробище на Рогошко шосе една врата се ползва за вход, друга - за изход, за да не се стига до неприятното изчакване, обясни директорът на Общинското предприятие "Траурна дейност" Коста Попов.  Напоследък все повече хора почитат близките си ден преди датата.

Служители на Областната дирекция на МВР са мобилизирани да регулират трафика и паркирането с цел да не се създава хаос.  С отминаването на ковид черната статистика на починалите се върна на нивата преди пандемията - в Пловдив се правят средно 300 погребения на месец. 

Архангелова задушница (Рангелова) е последната за тази година и по традиция се отбелязва в първата събота преди Архангеловден. В храмовете се прави обща панихида за починалите и се отправят молитви за душите им. На задушница почистваме гробовете на близките и ги  прекадяваме с тамян. Популярна е практиката да се преливат с червено вино. Правят се помени или наричани още - раздавки, подавки. Раздават се на близки, комшии, роднини, дошли на гроба на починалия, а също и на другите хора около съседните гробове, дори на непознати.

.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?