49

Повече дървета за по-чист въздух в Пловдив

Въздухът ни зависи не само от начина ни на отопление, но и от броя дървета в нашия град

Опазването на въздуха и здравето на хората е предизвикателство за всяко по-голямо населено място, особено през зимата, когато се ползват различни горива за отопление. Доброто качество на въздуха е предпоставка за добро здраве, а изгарянето на дърва и други твърди горива за отопление е един от най-големите замърсители на околната среда. И ако изборът на вид отопление е свързан със средства, технически възможности и промяна в културата на поведение, то има един леснодостъпен начин всеки от нас до допринесе за по-чистия въздух, а именно повече озеленяване – повече дървета в градските пространства.

Ползите от дърветата в градска среда са много – освен че охлаждат директно чрез дебелата си сянка през лятото, те намаляват праховото замърсяване, като улавят в гъстите си корони фините прахови частици и пречистват въздуха, като поемат въглероден диоксид и отделят кислород. Когато засадим дърво, ние наистина даваме глътка въздух на града ни.  

Как по-лесно да стане това?  

Засаждането на дърво пред блока е лесно, но залесяването дава много по-добри резултати, ако се прави организирано, с указания от специалисти и от повече хора. Община Пловдив често прави акции по залесяване, има годишен план и съответните ресурси. Често към тези акции се включват и компании, които освен ресурс могат да осигурят и нужния брой хора за акциите. Най-добре се получава, когато в такива инициативи се включват и граждани, които живеят в района на залесяването. От една страна, така те имат възможност да допринесат реално към засаждането на повече дървета в техния квартал, а от друга, ангажиментът по опазването на новопосадените дървета ще е далеч по-голям.

Такава акция се проведе в средата на декември 2023 г. в ЖР „Тракия“, където районната администрация, заедно със сътрудници и клиенти на EVN Топлофикация засадиха 50 млади дръвчета в най-големия топлофициран район в Пловдив, за повече чист въздух и зеленина. Така кварталът се сдоби с 25 броя чинар и 25 броя американски ясен.

Включването на EVN Топлофикация в подобни акции не е изненада, защото компанията от години подкрепя и развива кампании за по-чист въздух в Пловдив. Това не е случайно защото именно централното топлоснабдяване е един от начините за поддържане на по-качествен въздух. При ползване на централно топлоснабдяване в домовете на хората не се отделят никакви вредни емисии и се постига много добро ниво на енергийна ефективност на сградата. В тази връзка централното топлоснабдяване е едно от предимствата на Пловдив за постигане по-добри показатели на въздуха и респективно на качество на живот.

Защо да обичаме и да се грижим за дърветата в града:

Едно възрастно дърво може да достави за един сезон толкова кислород, колкото вдишват 10 души за една година.

Средната температурна разлика на улица с дървета и улица без дървета е 6 градуса.

Голям дъб може да произведе 150 000 литра вода под формата на пара годишно, което пряко се отразява на количеството валежи.

Дърветата могат да бъдат стратегически изолатори – засадени на точното място в града, те могат да намалят значително шума от трафика, от магистралите и дори летищата.

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Дии

Дии

22.01.2024 | 14:46

Паркове и градини или Общината нямат файда да засаждат дръвчета. Малко може да се открадне. Друго нещо са цветята. Горе долу 3 пъти в годината разсаждат по няколко милиона цветя в Пловдив. Кой може да ги преброи? Никой. Написали са Х милиона цветя и това е. Няма нужда от грижи щото до 2-3 месеца ще посадят други Х милиона. И така няма следа. Ако посадят 100 дървета, след 1 година пак трябва да са там. След 5-10 години също. И могат да се преброят. И паркове и градини трябва да отговорят защо са изсъхнали или общинска полиция да каже защо са счупени от вандали. Обаче в дърветата няма голяма кражба. Затова има толкова малко нови дървета в Пловдив.

Отговори
9 1

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?