71
Следвайте ни

Повече българи са посетили Стария град в сравнение със знаковата 2019-а

viber icon

Когато чужд или български турист дойде в Пловдив, посещава няколко задължителни емблематични места - Главната, Античния театър и Стария град. Плюс Гребната база, Пеещите фонтани и "Капана" - за фотосесия.

Добрата новина е, че посещенията в платените обекти, които се стопанисват от ОП „Старинен Пловдив“, растат след голямото замръзване през пандемичната 2020 г. За летния период - от юни до вчерашния ден на септември, възрожденските къщи в Стария град, Античният театър, Римският стадион и Малката Базилика са реализирали над 50 196 посещения. Това е почти двойно повече от същия период на 2020 г., макар и по-малко от еуфоричната 2019-а, когато бяхме Европейска столица на културата. Тогава посещенията са били 67 000, макар че местната власт напомпа бизнеса с очаквания за милиони туристи. 

Логично тази година любознателните българи са четири пъти повече от чужденците, посетили забележителностите. И техният брой е по-голям от този през 2019 г.

Пътуванията във вътрешността на страната се увеличават навсякъде, коментират туристически агенти. От една страна, хората са уморени от новини за COVID, болници, дезинфекция и маски, а от друга - им се пътува. Воаяжът зад граница обаче става една идея по-труден заради често сменящите се правила. Така потенциалът на градове като Пловдив, Велико Търново, Копривщица и други силни културно-исторически центрове ще продължи да се развива.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?