2374
Следвайте ни

Потоп в сградата на БАН в Пловдив съсипва техника за милиони левове

Панели и тухли падат върху бюрата на служителите заради течовете в покрива

viber icon

Водопади се стичат по стените в сградата на БАН, която се намира на бул. „Руски”, и застрашават апаратурата, която струва милиони левове.  На горните етажи всички помещения  са подгизнали заради течовете на покрива,  продължили цяла седмица.

Сградата е собственост на БАН  и е  предоставена  за стопанисване на Института по роботика към Академията. Под същия покрив са настанени  Енергийна агенция–Пловдив заедно с международната лаборатория за изпитване на твърди биогорива и компост, в която се изследват проби от цял свят, пловдивският филиал на НИМХ, Институти по микробиология и по  органична химия.

Според Лияна Аджарова, изпълнителен директор на Агенцията, собствениците  на сградата проявяват въпиюща безстопанственост към поддръжката й. Преди няколко дни тя е изпратила пореден доклад за необходимостта от спешен  и основен ремонт.

„Всички наематели редовно плащаме наемите на БАН, но въпреки многократните ни молби да направят основен ремонт на покрива и да спрат течовете, само го имитират, като  кърпят и ние отново сме изправени в ситуацията да спасяваме оборудването”, разказа за „Марица” Лияна Аджарова.

Наемателите,инвестирали  собствени средства за ремонт на кабинетите,  показаха днес на репортерския екип тавана, на  който може да се снима филм на ужасите. През дупките в покрива надолу се стичат цели реки и влизат птици. Подът на тавана, задръстен с какви ли не вехтории и кабели,  е осеян с курешки и трупове на умрели птици. Служителите са инсталирали   устройство, за да ги прогонват. пернатите. В коридора до таванското помещение през дупката  водата олива  електрически кабели. На косъм е от пожар.

Заради влагата от окачените тавани  падат плоскости . Ваня Маркова ,ръководител на  лабораторията за твърди биогорива, се чуди как да спасяват скъпоструващата пещ  от течовете. Всеки дъжд изправя косите на служителите в лабораторията да не стане късо съединение.  Процесът  на изпитанията не може да се спира.

 При синоптиците  част от окачените панели се срутиха и, за да не се стигне до потоп,с помощта на найлон са измайсторени  фунии, които отвеждат вадите. Разказват, че тези дни рано сутрин чистачката е намерила тухла, паднала отгоре през дупката, зейнала от влага. На бюрото работи Анелия Мицева, която по чудо се е разминала със злополука.

При порой при нас стават реки, описва хидрологът Танчо Христов.  Филиалът на НИМХ плаща на БАН  годишен наем в размер на 200 000 лева, Агенцията - 25 000.

В "Автоматизирани системи и бази данни" вчера бяха сложили две кофи, за да събират вода. От стените се рони мазилка. Когато вали по-силен дъжд, става водопад, сочи Благовест Пижев.

"Абсолютно съм наясно със ситуацията. Изпращаме в понеделник специалист да постави решетки на покрива, за да не влизат птици, после ще изчистим тавана, а в сряда или четвъртък, след като спре да вали, бригада ще направи ремонт", увери директорът на Института по роботика при БАН доц. Август Иванов. Той допълни, че нямат финансова възможност за основен ремонт, тъй като не разполагат с такъв  голям бюджет. Уведомили сме ръководството на БАН, каза още доц. Иванов. 

Снимки от Валентина Биларева

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Запознат

Запознат

15.10.2021 | 21:26

По правило всякакви институции и организации разположени в столицата имат подобно отношение към проблемите в това, което наричат провинция

Отговори
5 0
Водоустойчив Робот

Водоустойчив Робот

15.10.2021 | 21:10

Институтът по роботика ппри БАН е измислил водоусточив робот, вероятно затова няма мотивация да направи покрива.... Предпочитат да са он-лайн и да получават заплатите в къщи.

Отговори
3 0
Бай Тошо

Бай Тошо

15.10.2021 | 19:56

Нали в ЕС и при капитализма трябваше да е по-друго другари?

Отговори
7 2
Стоичков

Стоичков

15.10.2021 | 18:48

На всички заинтересовани,на това му казваме след дъжд качулка.

Отговори
5 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?