46
Следвайте ни

Посмъртно направиха проф. Красимир Мурджев почетен гражданин на Пловдив

viber icon

Старейшините удостоиха посмъртно хирурга проф. Красимир Мурджев със званието "Почетен гражданин на Пловдив". Това се случи по предложение на 20 общински съветници, а точката беше приета единодушно с 46 гласа „за“. Медикът има безспорен принос в обществения живот, научните изследвания, здравеопазването и образованието. 

Затова и предложението събуди дълбоки емоции сред бившите му колеги, които са и общински съветници или част от местното управление. Първи думата взе д-р Калин Калинов, директор на „Дирекция здравеопазване“, който благодари на общинарите, че макар и закъсняло, те ще отдадат полагащото се на един професионалист и човек с голямо сърце. „Той беше изключително отдаден на работата си човек. Той е един от моите учители, работихме заедно в хирургията“, добави д-р Баташки. 

Проф. д-р Красимир Мурджев е роден през  1964 г. Завършил е медицина в МУ Пловдив, където преподаваше по обща и гръдна хирургия. Практиката си доц. Мурджев започва през 1990 година, като за няколко месеца е работил в здравната служба на Старосел. След това се мести в УМБАЛ “Свети Георги”, където до кончината си спасява стотици човешки животи. 

През 2011 година стана известен като спасителя от катастрофата с горящия автобус на автомагистрала “Тракия”. На 15 юни той е дежурен в УМБАЛ “Свети Георги” и ръководи екипа, действал изключително професионално. Само за четири часа 22-ма пациенти минават през шокова зала.

Наред с постиженията си в медицината, проф. Мурджев бе и един от политическите деятели на Пловдив. Той бе общински съветник, народен представител и председател на ГС на БСП, където членува от близо 3 десетилетия.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?