Следвайте ни

Последно: Разрешиха на магазините да работят, но с условие

viber icon

Всички търговски обекти, които не попадат в забранителната заповед на здравния министър Кирил Ананиев, могат да работят. Има обаче едно условие – вътре да не се допуска стълпотворение от хора. Това съобщи на брифинг преди минути областният управител на Пловдив Дани Каназирева. Заедно с нея информация дадоха шефът на РЗИ ваня Танчева-Манчева и районните кметове на града.

Няма проблем магазини за дрехи, обувки, парфюмерия, бижутерия, авточасти и др. да работят. Изискването е обаче вътре в по-малките обекти да се допускат само по 1-2 клиенти, а останалите да чакат реда си отвън. Задължително между пазаруващите и чакащите на опашка трябва да има разстояние от метър и половина, за да се снижи опасността от предаване на зараза. Това важи и за малките квартални бакалии.

Големите търговски вериги за хранителни продукти пък ще могат да допускат максимум до 100 клиенти в обектите. Трябва да бъде създаден специален пропускателен режим, за да не се допуска струпване на много пазаруващи в тях на едно място. Остава изискването за 1,5 метра разстояние между хората.

Заедно всички трябва да се справим със ситуацията и да преведем в норма начина на посещаване в хранителните вериги, за да не ставаме свидетели на огромна маса хора на едно и също място, както се случи сутринта. Отделно е важно да се създаде организация по опашките да се спазва дистанция от метър и половина между всеки човек. При възникнали конфликтни ситуации, районните кметове ще имат своя работна група, в която се включват Общинска охрана и Общинска полиция, за да се реагира незабавно. Включително ще уведомяваме РЗИ и МВР“, коментира областният управител Дани Каназирева.  

Днес до 18 ч. търговските верити трябва да предадат в Областната управа своите вътрешни правила, съобразени със заповедта на здравния министър, каза Дани Каназирева.

Категорично е забранено провеждането на тържества за сватби, кръщенки и други семейни събития, каза още Каназирева.

Районните кметове пък обясниха, че са издали заповеди и за шестте района на града, които забраняват струпването на хора на спортните и детските площадки, в парковете, градините и на други места за масово обществено ползване.

Според тях нарушаването на тези забрани ще бъде санкционирано от Общинсикя инспекторат. Никой от управниците обаче не можа да каже какви точно ще са глобите, как и за какво ще се налагат.

За спазването на правилата ще следят служители на полицията,  Общинска охрана и Общинския инспекторат. Областната управа е в постоянна връзка с МВР и РЗИ за осигуряването на сигурността на гражданите. Към момента здравната обстановка в Пловдив и региона е спокойна.

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (18)

Безименен

Безименен

16.03.2020 | 13:11

Защо на централния пазар в София работят и всички нехранителни магазини?Там е най-голямата опастност за София

Отговори
0 0
АЗ АГЕНТЪТ ОТ ДС ВИ СЪВЕТВАМ

АЗ АГЕНТЪТ ОТ ДС ВИ СЪВЕТВАМ

16.03.2020 | 11:16

Когато сте навън носете си ръкавички, при подозрения се отдалечете незабележимо и бъдете деликатни. При всяка възможност измивайте ръцете и лицето си. Цигарите и алкохола намаляват защитните функции на организма с борбата срещу бактериите и вирисите.

Отговори
6 1
Ддд

Ддд

16.03.2020 | 00:04

Голяма тъпня. Ако това са мерки за ограничаването на вируса, Бог да е на помощ на България.

Отговори
18 3
Измамен

Измамен

15.03.2020 | 10:08

Каназирева ,Здравке, чедо. Само като си помисля по какъв нечистоплътен начин успя да подлъжеш хиляди гласоподаватели, за да седнеш на стола на властта ми се повръща от теб когато ти видя някъде мазната ибрикчийска физиономия. Порадвай се все пак, май това ще ти остане.

Отговори
15 1
ДО БОЙКО БОРИСОВ

ДО БОЙКО БОРИСОВ

15.03.2020 | 09:11

БОЙКО,НЕЗАБАВНО РАЗКАРАЙ КАНАЗИРЕВА , КАТО ШЕФ НА КРИЗИСНИЯ ЩАБ И НАЗНАЧАВАЙ ШЕФА НА ВОЕННА БОЛНИЦА В ПЛОВДИВ .ТОВА ТИ Е ВТОРИЯ ГРАД В ДЪРЖАВАТА. СПРЕТЕ ДА СИ ИГРАЙТЕ НА ПОЛИТИКА. РАБОТАТА НЕ И СЕРИОЗНА , А НАПРАВО СЪДБОНОСНА ЗА ЖИВОТА И ЗДРАВЕТО НА ХОРАТА В ГРАДА. ПОЛКОВНИКА Е ПРОФЕСИОНАЛИСТ И ЦЯЛ ЖИВОТ СА ГО ГОТВИЛИ ЗА ТАКИВА КРИЗИ.ТОВА ПЛЯМПАЛО КАНАЗИРЕВА ТОТАЛНО ЩЕ ОБЪРКА НЕЩАТА.ТУК ТРЯБВАТ ВОЕННИ И ЛЕКАРИ С ОГРОМЕН ОПИТ, А НЕ НЕУДАЧНИ ПОЛИТИЦИ.

Отговори
32 6
Аллоооо ти забрави ли че

Аллоооо ти забрави ли че

16.03.2020 | 11:02

Точно ТОЙ твоят гении всевищният ЛИЧНО се разпореди и я назначи за областен управител.

Отговори
3 1
Стефан Продев

Стефан Продев

14.03.2020 | 20:57

Току що ген.Мутавчийски заяви, че към нас се задава невиждана в историята ни епидемия по своята ярост и мощ.Генералът имаше смелостта да го признае. Хората , които прочетох под мен са абсолютно прави. Пловдивският кризисен щаб трябва спешно да се оглави от професионалист.Каназирева незабавно трябва да се оттегли или отстрани от правителството.Това сегашното е само началото.Предстои апокалипсис.Каназирева , ако имаш мъжество оттегли се от шеф на кризисния щаб.Става въпрос за живота на хиляди хора.

Отговори
34 6
Стефчо, стига с тази реклама

Стефчо, стига с тази реклама

16.03.2020 | 10:55

на агент “ Буда - Винету - Боко - тиквата - Суджука - Бумбара - Мухобойка “ Та нали ЛИЧНО той ! Банкянският пожарникар я назначи на този пост. Така че ........

Отговори
7 4
наивната д-р Стоева

наивната д-р Стоева

14.03.2020 | 19:27

Д-р Стоева , абсолютно сте права, но не познавате Дана.Този екземпляр по-скоро ще умре, отколкото временно да отстъпи властта докато тече епидемията.Лично я познавам.Това е най-гадният характер, който някога съм срещал.Единственото което я интересува е само власт и пари.Нищо , ама нищо друго.Черна дупка вместо душа.

Отговори
34 2
д-р Стоева

д-р Стоева

14.03.2020 | 18:41

Г-жо Каназирева, умолявам Ви ,дайте възможност професионалист да оглави кризисния щаб.Това не е игра . Ние сме пред епидемиологична катастрофа.Разберете го.Всеки има его и гордост ,но тук става въпрос за живота на 360 хил. души.Никой не разбира от всичко и няма нищо срамно, че не разбирате от този проблем.Само знайте , че това е война.Война с най- опасният вирус в последните 100 години.

Отговори
34 5
професионалист

професионалист

14.03.2020 | 17:54

ЩОМ КАНАЗИРКАТА СТАНА ШЕФ НА КРИЗИСНИЯ ЩАБ БОГ ДА ПОМАГА НА ПЛОВДИВ. ТОЯ Е САМО БОЛНИ АМБИЦИИ И ВЪЗДУХ ПОД НАЛЯГАНЕ. ТОВА НЕ Е ШЕГА. КАКВО РАЗБИРА ЗДРАВКА ОТ ОВЛАДЯВАНЕ НА КРИЗИСНА ЕПИДИМИОЛОГИЧНА СИТУАЦИЯ. ТОВА НЕ Е ПУБЛИЧНИЯ ДОМ ИЛИ ДА ЛЪЖЕШ СОЦИОЛОГИЧЕСКИТЕ АГЕНЦИИ ПО ВРЕМЕ НА ИЗБОРИ ТОЯ ЩАБ ТРЯБВА ДА СЕ ОГЛАВИ ОТ ЛЕКАР ИЛИ ВОЕНЕН С ОГРОМЕН ПРОФЕСИОНАЛЕН ОПИТ. ИЛИ ВАНЯ ТАНЧЕВА- МАНЧЕВА ИЛИ НАЧАЛНИКА НА ПЛОВДИВСКИЯ ГАРНИЗОН.

Отговори
33 3
изпростяването е пълно

изпростяването е пълно

14.03.2020 | 17:37

Не е за вярване. Здравка ,която разбира само от най-древната професия и фалшифициране на избори , да ни дава акъл по толкова сериозен проблен. Егаси и държавата.Българио, Българио , кой те прокле нищожества и полуграмотни хора да ти стават областни управители и кметове.

Отговори
37 3
Промяната е във вашите ръце, но

Промяната е във вашите ръце, но

16.03.2020 | 10:42

Вие си ги избирате вашите “ РЪКОВОДИТЕЛИ “ и Не гласуващите “овце” в Пловдив и държавата са съучастниците, за падението на Пловдив и България...

Отговори
4 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?