Последните думи на доктор Еленски: Мерките звучат като репресия

„Ограничителните мерки вече звучат като репресия, а не като грижа за хората. Това означава, че начинът, по който се въвеждат, е непопулярен“. Това казва преди по-малко от месец пред БНР пловдивският доктор Кирил Еленски, който си отиде тази нощ от коронавирус.

По думите му проява на грижа е, когато търпеливо се обяснява как просто и лесно човек може да опази себе си и околните.

„Трябва да започнем да разчитаме на добросъвестното отношение на гражданите към тях самите и близките им. Когато има принуда, винаги ще се намерят хора, които да се противопоставят“.

Според д-р Еленски, светла му памет, има тежък проблем с хора, които имат прояви на болест, но посещават работните си места, или на ученици с прояви на болест, които ходят на училища и на детски градини.

„Ежедневно трябва да се повтаря, че дори при минимални оплаквания човек трябва да си остане вкъщи и да се свърже със семейния си лекар... Няма безопасна вирусна инфекция“.

В предаването „Хоризонт за вас“ д-р Кирил Еленски допълва:

„Проблем е, че доста хора закъсняват с първата си заявка за оплакване, когато симптомите вече не са никак леки. Пациентът е отговорен по отношение на момента, в който решава да потърси медицинска помощ“.

Д-р Еленски е категоричен в  последното си интервю, че трябва да се укрепи доверието в първичната и в доболничната помощ.

„Ние не провеждаме професионална дискусия в професионалните среди, а всяко ново хрумване, всяка нова идея, впечатление или откритие излиза на дневен ред в медиите, които са за общо ползване, и професионалните ни различия започнаха да излизат сред хора, които не могат да преценяват кой е прав и кой е крив.

Трябва да се прекрати със споровете кой е добронамерен или злонамерен само защото мнението му е било различно от това на част от другите лекари“.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
2 коментара
Гражданин

Гражданин

20.11.2020 | 13:18

Лека ти пръст докторе,но на българина не можеш да му обясняваш! Само и единствено със заповед и санкция ще го накараш да спазва правилата! За съжаление си отидоха много лекари ,именно заради това!

Отговори
16 4
Не си гражданин а глупак

Не си гражданин а глупак

20.11.2020 | 14:09

Заради такива като теб наистина има проблем,. Не може по телевизията да коментират хора, които НЕ са лекари а РАЗПОРЕЖДАТ ! Да си разпореждат у тях, оставете ЛЕКАРИТЕ да преценяват, не ги плашете с административни санкции, много добре го е казал покойния лекар, ама неговите съвети са за УМНИ хора, а не за такива като теб - на теб - мерките които "предписваш"...

Отговори
6 1

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?