Следвайте ни

Последен напън: Меки фуги пазят площада от напукване

Работници започнаха да фугират плочите на новия площад „Централен". Тази дейност е считана за най-важната част от работата. Полагането на фини фуги завърши в района под часовника на пощата. Напълно готови са откритата част от форума и пейките до пощата.    

Хората не си дават сметка, че големият проблем на площада от времето на Дража, който бе покрит с едновремешния врачански камък, бе именно неправилно направените фуги. Те са липсвали напълно и при температурните разширения през лятото плочите са се пукали от напрежение, обясниха майсторите. 

Големи блокове от плочи от хърватски и македонски камък сега ще бъдат фугирани със специални еластични фуги. Те са идеално изчистени от прах. Между отделните плочи обаче ще се изсипе и сух фугин. Разстоянието от 2 милиметра между тях ще е достатъчно да поеме температурните разширения. 

Майсторите обясняват, че фугирането е най-важната част от финалната фаза на строителството и ще отнеме доста време. Дават за пример площада пред НДК в София, където точно заради неправилното извършване на тази операция плочите се нагънаха на зигзаг и се напукаха месеци след края на реконструкцията. 

Росен Саръмов

Репортер - екип "общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?