46

Посланикът на Украйна отличи Пловдив за грижата към бежанците

Благодаря и на моя предшественик Йордан Иванов, подчерта Ангел Стоев

Областният управител на област Пловдив Ангел Стоев се срещна с посланика на Украйна у нас Н. Пр. Виталий Москаленко и почетния консул в Пловдив Димитър Георгиев. 

По време на разговорите бяха обсъдени основно теми, свързани с грижата и помощта за бежанците от Украйна на територията на Пловдив и областта. 

„Още от първия ден на кризата тук работим изключително организирано и активно за приемането хората, които бягат от тази война, която никой от нас не иска. Създадени са всички необходими условия за живот, работа, здравно обслужване и обучение“, заяви областният управител. Той посочи активната роля на почетния консул в Пловдив Димитър Георгиев и Наталия Елис от фондация „Юкрейн съпорт енд реновейшън“, която ръководи центъра „Втори дом“ в бившата Белодробна болница. Той припомни, че първите му срещи, след като е поел поста на областен управите, са били именно с тях, за да се изяснят проблемите и да се окаже необходимата институционална помощ за тяхното решаване. 

„Най-добрите условия за нашите бежанци безспорно са създадени в Пловдив и областта. Факт е, че тук те получават много добър прием, топло отношение и съдействие“. Това подчерта в изказването си Негово превъзходителство Виталий Москаленко и връчи на областния управител благодарствена грамота за подкрепата, солидарността и грижата за украинските граждани, пострадали от войната на Русия срещу Украйна. 

„Приемам наградата, но тя е отличие за целия  екип на Областна администрация Пловдив, който положи и продължава да полага много усилия за добрата адаптация и социализация на гражданите на Украйна. Благодаря и на моя предшественик Йордан Иванов, който направи много, за да канализира този процес“, подчерта Ангел Стоев. По думите му на този етап не се е състояла очакваната нова вълна на бежанци от крайморските градове към вътрешността, но администрацията на област Пловдив е готова и има ясен план да посрещне още хора, ако се наложи. Също така той пое ангажимент да съдейства с  всичко необходимо, за да се удължи срокът за ползване на бившата Белодробна болница за нуждите на украинските бежанци. Очаква се на предстоящата си сесия Общински съвет – Пловдив да даде зелена светлина и да актуализира срока. 

В края на срещата Ангел Стоев връчи на посланика на Украйна в България Почетния знак на област Пловдив като знак за дългогодишните приятелски отношения между двете държави. 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
Aрх

Aрх

22.11.2022 | 19:04

Вижте им очите и на тримата.По очите може да ги познаете....колко кръв и мръсотия има там.

Отговори
2 0
комунист

комунист

22.11.2022 | 15:28

Да те отличат нацисти и фашисти.Ега ти гордостта.След време ще скрият таза снимка в дън земя защото ще дойде народен съд.

Отговори
9 2
От Пловдив

От Пловдив

22.11.2022 | 15:05

Да ги изхвърлят на улицата мършите лъжливи. България е за Българи. На мен никой не ми дава!

Отговори
13 2
важен въпрос

важен въпрос

22.11.2022 | 14:19

Кво ше прайте кат на дедо байдън му писне да си бърши ръцете с вас?

Отговори
11 2
фарс

фарс

22.11.2022 | 14:16

ало общинарите за наште хора фургони за тия лиглиовци хотели и меню… лизачи!

Отговори
14 1
Смях

Смях

22.11.2022 | 14:15

Посланника да си ги пои и изхранва той, тука някви мърши с коли над 100к ми се молят за храна и вода ейййййййй

Отговори
15 1

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?