46

Посланик Илашчук и Здравко Димитров откриха "Парк на изящните изкуства"

„Парк на изящните изкуства“ беше открит днес в бившата Белодробна болница, в която украинските бежанци намериха убежище от войната и нарекоха свой „Втори дом“. На входа посетителите посреща скулптурата на Свилен Костадинов, наречена „Митролит“, като символ на единството на дребните неща, които се обединяват от обща цел и се превръщат в сила. Своя втори дом в парка намери и „Мравката“, която беше позиционирана преди няколко месеца на Главната. Творбата на Иван Иванов е направена от органични и рециклирани материали и е олицетворение на силата и волята на духа. Бронзовата скулптура „Кончето“ на Иван Иванов пък символизира волния дух и стремежът за свобода. В центъра на парка е разположена керамичната скулптура „Цена на свободата“ на Варвара Карнаух, върху която са окачени фигури на бомби, всяка от които е надписана с имената на разрушените украински селища. В парка е обособено място и за йога зона, където ще могат да се провеждат също семинари, обучения, тържества. Десетки метални, керамични и каменни фигурки и хиляди цветя допълват приятната атмосфера на градината.

Паркът беше открит официално от кмета Здравко Димитров и извънредния и пълномощен посланик на Украйна в България   Олеся Илашчук.

„Приехме като братя украинските бежанци от военната инвазия над  родината им. От първия ден след агресията не сме спирали и продължаваме да правим всичко, за да се чувстват добре в нашия град.“ Това заяви кметът Здравко Димитров , който обеща да откликва винаги, когато бежанците имат нужда от помощ.

Посланикът на Украйна Олеся Илашчук, благодари на пловдивчани за топлото отношение към сънародниците й в беда. Почетният консул Димитър Георгиев подчерта, че направеното в града няма аналог в Европа. „Община, общински предприятия, много неправителствени организации и представители на бизнеса се включиха за преустройството на бившата Белодробна болница в център за временно настаняване на бежанците, които самите те нарекоха „Втори дом“. Това е буферна зона, място където те се приютяват за няколко месеца докато се устроят, намерят работа и квартира, за да се чувстват пълноценни“ каза г-н Георгиев.

Организаторът на събитието и негов инициатор - Наталия Елис връчи на посланик Илашчук и кмета Здравко Димитров грамоти и тениски със символа на Украйна, като подчерта, че с такава тениска Владимир Зеленски е бил  на срещата на Г 7

Сред официалните гости бяха заместниците на кмета Георги Титюков и Тодор Чонов, както и директорът на ОП „Чистота“ Димитър Георгиев.

 


Паркът може да бъде посетен, а скулпторите и инсталациите разгледани всеки ден от 9 до 6 часа.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?