71

Портрет на Анна Ахматова стана хит на благотворителен търг в Пловдив

Аукционът в библиотеката събра 5200 лева за 15 минути. Средствата отиват за изграждане на детски център в бившата Белодробна болница, където са настанени украински бежанци

 

Картините на художници от Израел бяха разпродадени за 15 минути на благотворителен търг, организиран в библиотека "Иван Вазов". Събраните по време на аукциона 5200 лева ще отидат за ремонт на детския център в бившата Белодробна болница, където са настанени украински бежанци. 

Голям интерес сред пловдивчани предизвика портрет на голямата руска поетеса Анна Ахматова, която има украински корени. Родена е край Одеса, а като гимназистка е учила в Киев. Картината е дело на Иля Богданов. Той и негови колеги от Израел изпратиха за благотворителния търг 15 картини, всяка с начална цена 320 лева. 

Сред най-активните в аукциона бе пловдивчанинът Васил Петров, който закупи три картини. „Всички тук сме наясно, че основната идея е да помогнем на каузата. Насладата от изкуството е вторият мотив да дойдем на търга“, коментира г-н Петров.

Събраните средства от аукциона ще отидат за ремонт на Детския център в Белодробна болница, където са настанени украински семейства. "В Пловдив има около 5000 бежанци от войната, а всеки ден пристигат нови, разказа Наталия Елис, която е от инициаторите на търга. На хората обикновено им трябва поне месец, за да започнат работа и да подготвят документите за прием на децата им в училища и детски градини. През това време трябва да има къде да оставят малките в безопасност. В момента хлапетата играят на улицата и по коридорите на болницата. Затова е важен ремонтът на Детския център", обясни Наталия.

Освен картините на художниците от Израел по време на благотворителната инициатива се продаваха и рисунки на български и украински деца, както и играчки, плетени на една кука от тринадесетгодишната Лера, намерила подслон в града ни.

Непродадените творби ще бъдат пуснати повторно на търг. Целта е да се съберат около 40 000 лева за ремонта и обзавеждането на Детския център към бившата Белодробна болница.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?