1553

Поредна серия: ЧСИ продава парка зад "Санкт Петербург" за 14,4 млн. лв.

Паркът зад хотел „Санкт Петербург“, е обявен на търг от частния съдебен изпълнител Росен Раев. Началната цена, от която ще започне наддаването е 14 417 120 лв. Неочакваната продажба е поредна серия от сагата със спорния имoт от 16 декара. Той е собственост на "Парадайс Гардън Резидънс“ ЕООД, със смешния капитал от 2 лв. и управител Байрям Солак.

Както "Марица" писа, ВАС ще решава съдбата на апетитния терен. В началото на този месец Административният съд в Пловдив "поряза" общината и отмени отреждането на терена за озеленяване, заложено в ОУП през 2022 г.

Припомняме, че през 2017 г. строителният предприемач от Мулдава Байрям Солак купи терена от бизнесмена Георги Гергов. Той пък се сдоби с него, след като общината го използва за апортна вноска в публично-частното дружество „Пълдин туринвест“. По-късно имотът мина през няколко фирми, свързани с пловдивския панаир, а накрая попадна в ръцете на Солак. През годините паркът стана обект на политически заигравки и съдебни спорове между собственика и общината. В защита на терена да не се превърне в поредния бетонов мастодонт в града, се изправиха и от Сдружение "Спаси Пловдив" със серия от протести. 

В обявлението на ЧСИ-то е посочено, че върху имота е наложена възбрана, а инициатори на изпълнителното дело са „Евроспорт Ин“ ЕООД, „Тарамекс“ ЕООД и ТД на НАП Пловдив. 

Любопитна подробност е, че и двете еднолични дружества са ориентирани към строителния бранш. Собственик на „Евроспорт Ин“ е съпругата на небезизвестния адвокат Румен Исов - Надка. Преди години Исов бе обвинен, че стопанисва без правно основание съществуващите преди време общински имоти - футболно игрище и тенис кортове, които бяха в чертите на въпросния парк. 

Едноличен собственик на "Тарамекс" ЕООД е Ахмад Фахми Абделрахман Абделдайем. Той е брат на строителния предприемач Таха Фахми Абделрахман Абделдайем, популярен като Таха Рахман. Както "Марица" писа, именно "Тарамекс" ЕООД купи през 2023 г. винзавода в Асеновград за 7 млн. лв., с идея да вдига на негово място жилищен комплекс. 

Възможно е братята сега да се целят към парка зад хотел "Санкт Петербург" или да са в комбина със Солак. Следа към това води сделка между него и Ахмад през 2020 г., когато Байрям продава на брата на Тахата дяловете от 2 лв. на фирмата си "Сънрайз Гардънс".

Възелът може да се разплете на 16 май 2024 г., когато ще стане ясно дали имотът ще има нов купувач. 

Снимки от Наташа Манева

Оцени новината

Оцени новината
2.3/5 от 3 оценки
2.3/5 от 3 оценки

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?