Следвайте ни

Поръчваме почистване на гроб по интернет

viber icon

Пловдивчани могат да поръчат по интернет почистване на гроба на своите починали близки, които са погребани в траурните паркове. Услугата е въведена от миналата година и е удобна за хора, които живеят извън града и в чужбина, обясни директорът на общинското предприятие "Траурна дейност" Коста Попов в навечерието на днешната Черешова задушница.   

Еднократното изчистване струва 14,40 лева според тарифата, приета  с решение на  местния парламент. Заплащането също става онлайн. След като е приета поръчката, служители намират гроба и изпращат информация на близките за потвърждение.  

Предприятието предлага поддръжка на гроб за три и повече месеца. Според действащите правила роднините са длъжни да се грижат за състоянието на гробовете на своите близки.  

Черешова задушница започна още вчера, тъй като все повече хора избягват навалицата в самия съботен ден. "Свършихме всичко необходимо, което е в нашите възможности - алеите са почистени, чешмите работят във всички траурни паркове. Предупредили сме охранителната фирма и Областна дирекция  на МВР да следят за реда и да не се допуска хаос при паркирането", разказа Коста Попов.  Дежурни екипи на общинското предприятие ще помагат на близките при нужда.  

На най-голямото гробище на Рогошко шосе има вече над 54 000 гроба. Това е колкото един град с площ над 500 декара. Свободните места са на привършване и Община Пловдив подготвя придобиване на нови частни земи за разширение. След третата вълна, когато погребенията в Пловдив надхвърляха в някои дни рекордните 20 - 24, през юни ситуацията започна да се връща в обичайните преди пандемия граници - средно 10 на ден. През май статистиката все още беше печална - с 30 процента повече починали, посочи шефът на "Траурна дейност". 

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?