46

Поръчка на Тотев докарала 17 млн. глоба на Община Пловдив

Обществена поръчка, направена по времето на управлението на Иван Тотев като кмет, е докарала сега 17 млн. лева глоба на общината.  Това стана ясно по време на днешния брифинг, на който настоящият градоначалник Здравко Димитров обяви, че няма да подаде оставка, но напуска ГЕРБ.

В края на миналата седмица Община Пловдив е получила финансова санкция, наложена от изпълнителна агенция „Одит на средствата от ЕС“(ОСЕС). Глобата е наложена поради неправилно проведена обществената поръчка за пречиствателната станция край Пловдив, а грешка е допусната в избора на изпълнител. Санкцията за 17 млн. лева е втора поред, тъй като преди това върху изпълнението на проекта беше наложена глоба от 5 %. 

Управляващият орган е задължил ОСЕС да ни санкционира 25% вместо 5%, обясниха Здравко Димитров и заместникът му Пламен Райчев.

„Сумата на тези 25% е 17 100 000 лв. На този етап ние изказваме своето становище към оперативната програма, те респективно към ОСЕС. Миналата седмица бяхме на среща в Министерство на финансите, за да намалим щетите. Това е един огромен удар за Пловдив – това е половината от капиталовата програма на града за цяла една година“, заяви Пламен Райчев.

Решението за това кой да изпълнява поръчката е подписано юни месец 2019, „т.е. тогава, когато нас ни е нямало“, поясни още зам.-кметът Райчев. По това време втория си мандат като кмет караше днешният лидер на ГЕРБ в Пловдив Иван Тотев. Това са бакиите, отсече Зико.

Община Пловдив ще обжалва санкцията. Изпълнителят на модернизацията на пречистателна станция "ГБС - Пловдив" беше избран на търга за обществена поръчка, която беше обжалвана във всички инстанции. С решение на ВАС процедурата беше потвърдена. Обектът е на стойност 70 млн. лева и за него вече е подписан акт 15.

Зам.-кметът по финанси Величко Родопски изреди цял списък със задълженията от миналия мандат, които трябваше да плати сегашният екип на кмета. По съдебните дела за зоопарка на изпълнителя на строителните работи са платени от бюджета още 1,3 млн. лева. 

Санкцията, наложена от управляващия орган по Транспортния проект, е в размер на 905 000 лева. Отделно Община Пловдив беше санкционирана, че не е събрала навреме таксата за ползване на сметището от община Родопи, с три акта на обща стойност близо 1 млн. лева.  Тази щета за бюджета също е резултат от пропуските, допуснати в предишния кметски мандат.

Фирма "Щрабаг" е предявила претенции за доплащане на огромната сума от 7,4 млн. лева, от които 2,2 млн. лева трябва да бъдат издължени тази година, каза още Величко Родопски.  Договорът със "Щрабаг" за ремонтите на Коматевско шосе, бул. "Руски", "Шести септември" и изграждането на бул. "Северен" беше на стойност 28 млн. лева. 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
34 коментара
лимбо

лимбо

13.02.2023 | 12:56

Колко общински имоти разпродаде на подходящи хора Тотето , но на простосмъртните не реши нито един отлежал проблем - беше го страх . Равенството е само пред Св. Петър , каквото и да ти хортуват

Отговори
0 0
Чичко

Чичко

07.02.2023 | 06:43

То да е само това с мед да го намажеш. Бившия кмет отдавна да е в .....всички знаем къде, ама нищо де, идва времето.

Отговори
6 0
Батко

Батко

08.02.2023 | 15:26

Всеки кмет на ГЕРБ с хотел/лозунг за новите избори/:-)

Отговори
1 0
Отрепка

Отрепка

07.02.2023 | 06:30

Димитров отдавна трябваше да смачка маминия, още в началото на мандата. Целия град знае и вижда за кражби.Те му. Има една приказка, че ако не биеш, друг ще те бие!

Отговори
7 0
Е къде си ??

Е къде си ??

06.02.2023 | 21:23

И до сега къде мълча Пача ... Олиг...рени крадливи

Отговори
6 0
До "цирка"

До "цирка"

06.02.2023 | 21:22

Приятелю, не случайно гробаджиите се дотътриха до хартиената бюлетината. Не ти ли прави впечатление, че "специалиста по изборите" Мишо Костинбродски веднага се активизира и дори вече "знае" резултатите от изборите. Остава да дойдат самите "избори", за да ги обяви официално. При гробаджиите е важен принципа на Сталин - кой отчита изборите, кой брои бюлетините. А чувалите с подменените бюлетини вече се потготвят. Бъди сигурен, че недействителните бюлетини ще бъдат повече от всеки друг път. А колко умрели ще гласуват - само те си знаят. Но нека знаят, че победа с гласове под 40% няма да им даде възможност да управляват, но да мърсуват - да.

Отговори
9 0
Хаха цирка е пълен

Хаха цирка е пълен

06.02.2023 | 21:09

Е гербери, къде сте сега. Кой гласува за маминия некадърник да вдигне ръка? Е пак гласувайте за тях, ако не ви стига.

Отговори
10 0
Западняк

Западняк

06.02.2023 | 18:05

Некадърни управители, но извънредно кадърни крадци. Вземи единия, та удари другия. Ще чакаме да видим “бакиите” на сегашния кмет. Виновни са гласуващите, както и негласуващите. Партийна принадлежност не трябва да играе роля при избиране на кмет.

Отговори
13 1
Истината ли?

Истината ли?

06.02.2023 | 17:22

Някой вярва ли на бойко? зико е бил винаги прокси . Гласувате за него, дана- пепеляна, тютю, кольо герговия, жорко земеделеца и получавате на края бочко. Следете следващата сесия на ОС Пловдив.

Отговори
16 1
Само това ли?

Само това ли?

06.02.2023 | 16:47

Ами "транспортния проект" или по-точно далаверата с испанците? Ами зоологическата градина, ами зала "Колодрума", ами.... Не е ли време прокуратурата да се заеме с този крадльо, а Асфалт паша да си го закачи като мартеничка на ревера - това е сугурен начин да изчезне ГРОБ като формация. А колкото до Гърнето - и неговите заслуги за скапаните автобуси "Волво" не сме забравили. Не сме забравили и далаверите му с имоти във вилната зона на Марково... Все достойни клиенти на бай Ставри.

Отговори
33 3
Наблюдател

Наблюдател

06.02.2023 | 16:37

Като чета коментарите по медиите, ми голям "любов" към крадеца Тотев, този ще съсипе герб в пловдив

Отговори
27 4

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?