Следвайте ни

Появи се мераклия за концесия на инсинератора в Пловдив

viber icon

Неработещият инсинератор на Пловдив се готви за концесия. Имотът, заедно с пустата полуоборудвана сграда, е вкаран в Годишната програма за разпореждане с общинско имущество. Причината е, че в местната администрация е постъпило инвестиционно намерение за взимането на обекта на концесия. На следващата сесия старейшините ще разгледат предложението на арх. Невена Балчева, зам.-кмет по общинска собственост.

Предприятието, което на хартия трябва да приема, транспортира, складира и съхранява болничния отпадък на Пловдив, практически не работи. Назначеният за управител на общинското дружество Дончо Кацарев на няколко пъти иска от Общинския съвет да одобри заем от около 6 милиона лева, за да бъде довършен и най-накрая да заработи. Старейшините обаче отказваха с мотива, че така се наливат пари от пусто в празно и няма никаква отчетност дори и за дребните суми, които ОбС отпуска на предприятието.

Това е вторият опит обектът да бъде даден на концесия. Първият бе през 2016 г.

Проектът за регионален инсинератор за болнични отпадъци в Пловдив бе част от Плана за действие към Националната програма за управление на дейностите по отпадъците 2003-2007 г.  Тогава страната ни получи безвъзмездно от Швейцария близо 5 млн. лева за доставката на инсталация за изгаряне и за техническа помощ. От наша страна бяха инвестирани около 9 млн. лева, като 2,1 милиона бяха от ПУДООС, 5 млн. лв. са от държавата и 1,7 милиона -  собствени средства на Община Пловдив.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?