49

Помпат сметката за таксито с нов трик

Таксиджии в Пловдив намериха нов начин да припечелват по някой лев отгоре от клиентите си. Това гласи подаден сигнал до редакцията на "Марица". Редовен читател ни алармира, че шофьори на жълти коли от една от водещите фирми в града под тепетата си играят с дневната и нощната тарифа, като часовникът на апарата им не отчита точното време. Така в крайна сметка клиентът е ощетен поне с левче, защото нощното таксуване се включва доста по-рано. 

Читателят ни ползвал услугите на две коли в два поредни дни - петък и събота. През първия ден жълта кола е повикана на ул. "Гладстон", до кино "Космос", а вторият път - на мол "Марково тепе". И двата случая заявката е дадена между 21.20 и 21.30 часа. Клиентът се качил. С поглед установил, че апаратът започва да отчита курса на дневна тарифа - 0,99 ст./км. След минута обаче машинката изведнъж превключвала на по-скъпата нощна тарифа - 1,09 лв./км, въпреки че има около половин час до 22 часа, когато тя стартира. Платил сумата за превоза и слязъл, като си помислил, че сигурно таксиджията има проблем, който ще отстрани. На следващия ден обаче ситуацията се повторила, и то с такси на същата фирма. Читателят ни отново видял как жълтата кола тръгва на дневна, а след метри вече таксува на нощна тарифа. Попитал шофьора защо го таксуват по-скъпо, отговорът бил, че има проблем и че не го е "ощетил с милиони".  

"Не е въпросът за това дали ще платя 20, 50 ст. или лев повече, а за принципа и тарикатлъка. Те така и през деня могат да возят на нощна тарифа. Освен това тарифите съвсем не са евтини. 1,85 лв. е първоначалната такса, а в тези целодневни задръствания 10 лв. става минималната сметка", коментира пловдивчанинът, подал сигнал до медията ни. 

Проверка на "Марица" показа, че смяната от дневна на нощна тарифа става автоматично и не изисква намеса на таксиджията. Запознати обаче коментират, че проблемът се дължи на часовника и че няма как шофьорът да не го е забелязал. "Едно коригиране на часовника на апарата излиза 20 лв. и чакане. Трябва да се скъсат пломбите, да се свери, след което апаратът да мине мерки и теглилки и отново да бъде пломбиран. Така че е по-удобно и изгодно да не го направи, а да печели на дребно", коментират от бранша.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
Жоро

Жоро

29.06.2022 | 09:57

Всеки апарат минава годишен преглед, но тук става въпрос за втори апарат, който е нелегален и часовника е настроен неверно, но ако има контрол ще ги хванат защото светофарчето светва с две червени светлини и това се вижда от контролните органи, но е възможно да се прекъсва захранването на една от светлинте между апарата и светофарчето.

Отговори
0 0
Лъжем се едни други

Лъжем се едни други

28.06.2022 | 14:37

Всеки е имал подобен инцидент в живота, разбира се ако му се занимава Които се занимава с подобни измами рано или късно си намира майстора!

Отговори
2 0
клиентка

клиентка

27.06.2022 | 15:46

такситата от централна гара използват най нагло, като при плащане освен сумата искат и левче за инфлация, без да е таксувано през касовия апарат.

Отговори
9 0
Мразя бакшиши

Мразя бакшиши

27.06.2022 | 13:18

Всички бакшиши се мислят за талитаки и царе хахахах каква заблуда върти първа втора и се поти на жегите леке

Отговори
17 6
Пловдив

Пловдив

27.06.2022 | 20:25

Пуми,пиши но български!!!

Отговори
1 2
Шишо Бакшишо

Шишо Бакшишо

27.06.2022 | 12:06

Гласувайте за ИZZраждане и ще видите как ще ви напомпят!

Отговори
18 12

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?