Следвайте ни

Получихме от Молдова шедьовър на българската електроника

viber icon

Единственият у нас частен музей посветен на златните времена на родната електроника - Compu Plovdiv, се сдоби с един от най-редките модели наши компютри - Правец 8 S. 

Това е последният 8-битов Правец и от него у нас са запазени само 5 броя. Всичките са пазени като безценни реликви в части колекции. 

Компютърът от десетилетия е бил ценен експонат в колекция в Молдова. Шедьовърът на родната електроника от началото на 80-е години на миналия век е в отлично състояние. 

Той е точно копие на хитовият тогава Apple II. За добиването му е помогнал колекционерът Светлин Грънчаров. „Компютърът премина успешно две граници, за да се прибере завинаги у дома“, каза организаторът на частния музей Димитър Блъсков.

Другият шедьовър на пловдивския музей е придобиването на английския компютър ICL Clan 3. Той е получен от анонимен български дарител и представлява миникомпютър, средата на 80-те с 5 терминала. 

В онези времена е струвал около около 25 000 долара. Попаднал в България със съдействие на външно министерство. 

Интересното е, че пловдивският музей е успял да се свърже с колекционер от Нова Зеландия, който му е дарил цял куп техническа документация за ICL Clan 3.

Compu Plovdiv заема едно неголямо подземно помещение в нова кооперация на ул. „Родопи“. 

„Трябва ни повече пространство за нарастващата колекция. Възможно е да поискаме общината да ни предостави такова, за да можем да се развиваме“, каза организаторът на уникалния музей Димитър Блъсков. 

 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?