Следвайте ни

Половината от отменените болнични в Пловдивско - издадени от лекарски комисии

viber icon

Почти половината от отменените болнични листове в област Пловдив през последните 2 години и половина са били издадени от лекарски консултативни комисии. Анулираните обезщетения за общо заболяване от 2018 година до сега са 776. Те са били за общо 11 226 дни и са били издадени от ЛКК, ТЕЛК или НЕЛК. Поставените в тях диагнози били за проблеми с опорно-двигателния апарат и психологически проблеми. Това съобщиха за „Марица“ от НОИ след като стана ясно, че известният пловдивски лекар д-р Георги Кръстев е арестуван за участие в схема с фалшиви болнични. 

Освен заради несъответстваща диагноза, документите могат да бъдат отменени и заради даване на по-продължителен от необходимото време престой у дома, уточняват от осигурителния институт. Така например ако заболяването изисква болничният да е 2 седмици, а той е написан за 2 месеца попада в графа неправомерно издадени. 

От общо 2884 обжалвани болнични 776 са били отменени. Това означава, че 27% от тях са били анулирани. За останалите е било доказано основание за издаването им. Най-малък е броят на отменените болнични на НЕЛК – 22, а най-голям на  ТЕЛК - 432. Неправомерно издадените от ЛКК документи за обезщетения за общо заболяване са 322.

През последните 3 години и половина са изплатени над 850 000 обезщетения за общо заболяване, като средната дневна сума, която са получавали заболелите расте. Така от 26 лв. през 2017г. тя е достигнала до 35 лв. през 2020г. Това означава, че боледуващите през последните години са с по-високи доходи. От данните става ясно още, че по-болнави са жените.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

И.Л.

И.Л.

27.08.2020 | 02:18

Кога ще се почне с фалшивите епикризи на мнимо болните, които получават инвалидни пенсии!? Стига с това източване на пари от тарикати, за сметка на хора, които наистина имат нужда от помощ!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?