Следвайте ни

Половината безработни в Пловдивско с минимално обезщетение

viber icon

Половината безработни в Пловдивско са взимали минималното обезщетение – 12 лв. на ден. Това сочат данните на Агенцията по заетостта и НОИ за последните месеци на пандемичната 2020г.

През ноември, например, 8685 от всички 17220, които са били на Бюрото по труда са имали право да получават процент от парите, на които са били осигурявани. Останалите са имали право на 12 лв. на ден. Това са хората, чиито правоотношения са били прекратени по тяхно желание или с тяхно съгласие, както и поради виновното им поведение. В тази графа попадат и безработните, ако не са минали три години от предходния път, когато са били на Бюрото по труда.

Средното месечно парично обезщетение, което са взели пловдивчани на база възнагражденията, докато са се трудили е 507,96 лв. Други 223 души през ноември са получили по-високи суми. Това са работещите по европейски регламенти. Средно те са вземали обезщетение от 1352,80 лв., или два пъти повече от парите за безработните, които са работили в България. Пловдивските мъже получават средно 572.55 лв., което е със 107,6 лв. повече от жените.

Право на обезщетение за безработица имат хора, които са се осигурявали поне 12 месеца. То е в размер на 60% от средния осигурителен доход на човека за 24 месеца назад, но не може да е под 12 лв. на работен ден и повече от 74,29 лв. За хората, които са се трудили на непълен работен ден и са получавали по-ниско възнаграждение от минималната заплата процентът на определяне е 50 на сто. Срокът на обезщетението се определя от стажа. Ако е 3 години, безработният има право на четири месеца обезщетение. Ако е работил над 15 г., има право на 12 месеца обезщетение за безработица.

Безработните с основно и по-ниско образование през ноември са 2402 лица или 27% от всички с право на обезщетение от НОИ.  Най-много са хората със среднo образование – 4831, а висшистите са – 1464. Най-масовата възрастова група безработни в Пловдивско е между 30 и 49 г. 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?