71

Половин година не стигна на строителите да започнат детската площадка на "Източен"

По проект на ОП "Региони в растеж"

 

След първата копка на терена до булеварда остана само купчина пръст, стари плочки и бордюри. Поне да не бяха разваляли старата градинка, ядосват се хората от квартала. Районният кмет Георги Стаменов настоява вместо пързалка и катерушки да се направи паркинг за колите.

 

Три стари катерушки, предвидени за премахване, огромна купчина с пръст, счупени плочки и бордюри, захвърлени павета и изсъхнала трева - така изглежда пространството пред жилищен блок № 133 на бул. „Източен”, където трябва да има нова детска площадка и зеленина.

В началото на декември миналата година точно на това място беше направена първа копка за благоустрояването на занемарената зелена площ. Къде изчезнаха строителите и защо за половин година не смогнаха да изградят детската площадка, недоумяват живеещите в съседните блокове и напомнят, че в други държави за шест месеца вдигат мостове и строят нови пътища.

Благоустрояването на пространството пред блока на бул. „Източен” е част от втория етап на проекта, който се изпълнява по ОП „Региони в растеж” в карето между бул. „Княгиня Мария Луиза”, „Източен”, „Шести септември” и „Митрополит Панарет”. Строителните работи са на стойност 10 млн. лева. Почти цялата сума е предоставена на Община Пловдив като безвъзмездна финансова помощ.

„До края на годината старите катерушки ще бъдат премахнати и ще изградим нова детска площадка. Преди да стане това, трябва да се направят сондажни кладенци за поливна система. В момента работим на други обекти по същия проект. Направихме 200 метра канализация на ул. „Лъджене”, подготвили сме игрища, работим и на ул. „Балкан”, обясни техническият ръководител на обекта, но не пожела да си каже името. „Не можем да разкопаем цялата махала и работим на етапи”, допълни представителят на фирмата изпълнител.

Целият проект трябва да бъде напълно завършен до юни 2023 г. В него са включени ремонтите на част от ул. „Неофит Бозвели”, „Райно Попович”, участък на ул. „Александър Пушкин”, "Драгоя Божилов”, "Страхил“,  „Ивац“.

Наскоро започна реконструкцията на градинката „Житен пазар“, или както го наричат още „Шахбазян” , където ще има и  амфитеатър.

Кметът на район „Централен” Георги Стаменов обясни, че е внесъл предложения за частични корекции на проекта. Той предлага на  ул. „Георги Мамарчев” да се обособят паркоместа вместо детска площадка, защото такава има на 50 метра, а хората няма къде да оставят колите си.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?