Следвайте ни

Полицията предупреждава: Най-тежките катастрофи са след бала

Най-тежките катастрофи със зрелостници са след бала

viber icon

Абитуриентските балове винаги са се свързвали с три неща - незабравима вечер за младежите, необятно вълнение и притеснение за техните родители и разбира се, много работа за полицията. В дните на пищните тържества някои зрелостници и техните шофьори си позволяват да вървят по ръба на закона, други грубо го нарушават в плен на емоциите. Заради това последните дни на месец май се превръщат в едни от най-рисковите в годината, когато става въпрос за безопасност на пътя. 

В тази връзка полицията в Пловдив ще бъде накрак, като вече са начертани маршрутите на зрелостниците, по които контролът ще е изключително засилен. Нарушителите ще бъдат снимани с камери и фотоапарати. Мобилни полицейски екипи ще следят за рискови маневри и правилно превозване на абитуриентите. 

Същевременно питейните и увеселителните заведения ще бъдат проверявани да не допускат зрелостници с оръжие, също и такива, които са пияни, дрогирани и агресивни. Ще има засилен контрол и за използването на фойерверки.

При необходимост служители на Пътна полиция ще съпровождат колони от автомобили, с които се придвижват младежи. 

 

"Това, че си абитуриент, не значи, че си безсмъртен и че имаш специална протекция. Напротив, точно тогава, предвид емоциите, си по-уязвим от всякога. Нека да не си рискуват живота ей така. Родители и близки ги чакат", коментират и призовават шофьори, които също са по-напрегнати в дните на баловете и им се налага да изчакват колоните с накичени с балони коли. 

Кои са най-честите нарушения

Голяма отговорност в дните на баловете попада върху шофьорите, които са се ангажирали да превозват абитуриентите в паметната им вечер. Често обаче седналите зад волана са близки, роднини или приятели на зрелостника. Празнуват с него още от сутринта и си позволяват да се отдадат на еуфория и алкохол, успокоявайки се, че "поне днес е позволено".  

Когато настъпи моментът да шофира обаче, самият той не осъзнава, че е понижил способностите си за реакция, независимо какъв е стажът му зад волана, и се превръща в риск за себе си, за спътниците си и за всички останали на пътя. Най-често регистрираните нарушения в дните на баловете са свързани с употреба на алкохол и наркотици, дрифтърски изпълнения, каране с превишена скорост, с отнемане на предимство и преминаване на червено. Не са малко и случаите, при които "превозвачът" няма книжка. Особено трудни за контрол от страна на полицията са развълнуваните абитуриенти, които се показват от прозорците и люковете на колите или пък сядат по рамките на вратите. 

От полицията напомнят, че е строго забранено возенето на повече пътници от наличните места за сядане в колата. Това важи също за подаване на неразрешени светлинни и звукови сигнали, както и за агресивно поведение към други шофьори и главно към пешеходците.  

"Учестеното използване на светлини и звуков сигнал от автомобила ви може да се възприеме като знак за възникнала опасност и да доведе до неадекватни реакции у останалите участници в движението. Понякога силният шум може да дезориентира малки деца или възрастни хора и внезапно да ги провокира към непредвидими реакции и поведение на пътя", предупреждават органите на реда.  

Статистиката от последните години сочи, че най-тежките катастрофи на пътя с абитуриенти и спътниците им са настъпили след края на баловете, особено в ранните сутрешни часове при прибирането от тържествата. По-големият брой инциденти се регистрира и няколко дни след баловете, като основните причини отново са превишената скорост и наливането с алкохол. 

"За да не се стигне до тежка катастрофа, отговорността е на самите абитуриенти, както и на техните родители, приятели и близки, които пряко или косвено са ангажирани в тържеството им", подчертават от полицията.    

 

За да не бъде помрачено по нелеп начин празничното настроение на всички тях, от МВР ежегодно отправят препоръки както за абитуриентите, така и за родителите. 

Ако предстои паметната ви вечер

Не забравяйте, че емоциите и еуфорията са лош съветник и водят до загуба на чувството за предпазливост, до безкритичност и опасна агресивност. Изпитият алкохол подвежда към взимане на “смели” решения, като често се подценява рискът от стоенето прав в автомобила, показването през люковете, седенето на вратите, размахването или изхвърлянето на пътното платно на бутилки и други празнични атрибути. Използвайте това, че точно вие сте в центъра на вниманието и в този ден се изпълняват вашите желания, като заради собствената си безопасност настойчиво помолите останалите да не рискуват и да не провалят празника ви. Ако пък някой е пийнал повече и не се вслушва в молбата ви, дискретно потърсете съдействие от другите от компанията. Ако се наложи, дори потърсете помощта на родители или други ваши близки.

Помогнете си сами, като не приемете да ви вози някой, който вече е пил алкохол или пък няма книжка. Предварително си осигурете трезвен шофьор, който да ви води по празничните маршрути, както и резервен, който да замести титуляря, ако той се изкуши и се почерпи с алкохол. Не оставайте безучастни под заплахата от катастрофа. Ако лично вие шофирате към мястото на бала, по-добре е да не се движите в колона с други коли, превозващи абитуриенти, и да не се поддавате на провокациите на останалите за състезаване или други груби нарушения на правилата за движение. Несъобразената скорост в населено място увеличава риска да блъснете дете, пешеходец или да катастрофирате с удар в друго превозно средство, стълб и т.н. Не изключвайте мобилните си телефони, а при нужда потърсете полицията на телефон 112 или своите родители и близки. 

След бала нерядко възникват спонтанни предложения празникът да продължи на друго място - в бар, дискотека, или пък се залага на импровизация на открито място. Такива пътувания са твърде опасни и неведнъж са завършвали трагично поради управление с превишена скорост, рискови маневри, употреба на алкохол и отклоняване на вниманието на шофьора.  

Ако детето ви е абитуриент

Независимо от суматохата по организацията на празника на вашия син или дъщеря, задължително отделете специално внимание на сигурността на абитуриента и на тези, които го съпровождат. За тяхната сигурност им предложете истински да се забавляват на бала, а вие или друг да поеме ангажимента да им бъде шофьор. Дори да са изрядни водачи, за предпочитане е абитуриентите да не шофират, когато са в особено емоционално състояние и лесно могат да допуснат грешки.

Ако все пак за деня на бала или за следващите празнични дни предоставите на своя абитуриент семейния автомобил, поговорете с него насаме за опасностите на пътя. Колкото и досадно да е за него, предупредете го за пореден път да не си позволява алкохол, да не кара рисково и да не се влияе от опасни спонтанни предложения за извънредни пътувания от страна на пийналата компания.

Предложете зряло решение да не изключва мобилния си телефон, за да може да потърси помощ при нужда. Поддържайте периодично връзка с детето си, осведомявайте се ненатрапчиво как протичат празничните вечери. Помогнете си и сами, като не прекалявате с алкохола на тържеството у дома или в заведението преди абитуриентския бал. Вашите съвети няма да бъдат омаловажени, ако бъдат дадени, преди да се почерпите за празника. Имайте готовност, ако се наложи, да отидете на мястото на празника и да помогнете на абитуриентите. Непременно трябва да предупредите шофьора на колата за засиления полицейски контрол и за заснемането с видеокамери на опасните нарушения, за които по-късно ще бъдат наложени санкции. При необходимост за предотвратяване на рискови пътувания, скандали или нарушения на обществения ред, потърсете съдействие от полицията чрез телефон 112.

Децата ви абитуриенти трябва много добре да знаят, че въпреки че това е техният празник, и тогава за тях и за приятелите им, които ги придружават, в пълна сила важат правилата за движение по пътищата. Нека да запомнят, че инцидентите нямат почивен ден.  

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?