Полицай дари бъбрека на дъщеря си

Италианският съдия три пъти ме пита: "Ще запазиш ли работата си", преди да разреши трансплантацията, разказва Тодор Босев

Нито за миг не съм се колебал да даря бъбрека на дъщеря ми, но лекарите трябваше да кажат дали е възможно. Това казва с леко разтреперан от вълнение глас полицаят от Съдебна охрана Тодор Босев. 50-годишният мъж е баща на 13-годишната Изабела, която от три години е на хемодиализа. Това време е истинско ходене по мъките за момиченцето и близките му. Преди две седмици в клиника в Палермо е извършена трансплантация на бъбрек от бащата на дъщерята. Изабела все още е в Италия с майка си заради възстановителния следоперативен период. Очаква се да си дойде в България до края на месеца.

На никого не пожелавам да преживее нашите мъки, казва Тодор Босев. Дъщеря му Изабела била много живо дете, но внезапно започнала да линее. Негови близки медицински работници му казали: Това дете е болно от жълтеница, я го заведи на лекар! Притесненият родител веднага тръгнал към Инфекциозна болница. Изследванията показали, че става дума за тежка форма на анемия и в Детска клиника на Университетска започнали кръвопреливане. По-късно при пълните изследвания станало ясно, че бъбреците на детето почти не функционират. Наложило се три пъти седмично ученичката с майка си да ходи до София за хемодиализа, където е единственото детско отделение в страната. Разходите за семейството били непосилни. По това време майката работела като учителка в детската градина в Бенковски, но се наложило да напусне работа, за да придружава момиченцето по болниците. Цялото село беше наясно с проблема ни, много съм благодарен на тогавашния кмет Никола Янков, който ни свърза с негова позната с бизнес в София. Жената ни даде ключа от офиса си, в който ходеше по няколко часа на ден, без да поиска една стотинка, припомня си Тодор. Тя ни каза: Ползвайте помещенията колкото време ви се налага, с благодарност разказва полицаят.

През цялото време обикаляхме по институциите, за да търсим съдействие за трансплантация на бъбрек на детето, търсехме съдействие от министър Масларова, от Пирински, но от всички места ни отговаряха отрицателно, казва бащата. Родителите подали молба и в Фонда за лечение на деца в чужбина към Министерството на здравеопазването, но почти бяхме изгубили надежда, че нещо ще стане, споделя Босев. Отчаянието ги налегнало и със съпругата му започнали да разпитват непрекъснато близки и познати за помощ. Свързали се с френска специалистка д-р Мария Лиз, проучвали възможностите в Кипър. Накрая се насочили към Пакистан. Д-р Лиз обаче ги убедила, че това не е подходящ вариант за дете. Междувременно близък лекар на семейството, който работел в болница "Света Екатерина" в София, проучил възможностите за трансплантация в италианските клиники и попаднал на болница ISMETT. Координаторът на медицинското заведение в Палермо поискал всички изследвания на бащата и на момиченцето. Най-важни бяха показателите от така нареченото изследване Кросмач за съвместимост на тъканите. След като се оказа, че всичко е окей и поемат случая, ни пратиха по електронната поща офертата на болницата. В нея подробно бяха описани всички необходими процедури преди и след операцията с цени на италиански и на английски език. Общата цена за двете операции на мен и на дъщеря ми беше 105 000 евро. С офертата родителите отиват отново във фонда за лечение на деца в чужбина и комисията ги одобрява.

Бащата е изключително впечатлен от посрещането в Италия. На летището в Палермо на 20 юли ги чака представител на клиниката с преводачка - българката Виржиния Узунова, която преди години е била балерина в балет "Арабеск", но отдавна се е преселила в Италия. С автомобил на болницата ги транспортират до Палермо. Настаняват ги във ВИП стая с размерите на апартамент с вана и отново им правят пълни изследвания.

В болницата бащата има специален разговор с психолог и хирург, които му обясняват последствията от това, че ще остане без един бъбрек. Казват му, че дори на операционната маса може да каже: Не! Тодор Босев обаче е категоричен, че иска да дари орган на детето си. Преди операцията трябва да мине през още една процедура - съдебна. За да няма търговия с органи според италианското правосъдие, съдия приема донора в кабинета си и още веднъж го разпитва подробно дали е убеден в това, което иска да направи. Три пъти ме питаха дали ще запазя работата си като полицай в България, въпреки че ще бъда с един бъбрек. Казах им: Да! Сто пъти мога да ви го повторя - да! Това беше и финалът на процедурата. От болницата осигуряват на Тодор и семейството му престой в пансион, където цената е 450 евро на месец Там се налага да останат близо три месеца, докато Изабела ходи на хемодиализа и дойде подходящият момент за трансплантация. Всеки ден от болницата им осигуряват такси от къщата, в която са настанени.

Не се страхувах изобщо, операцията продължи около два часа, използваха лапароскопия и срезът ми е съвсем малък  -  около 10 сантиметра, разказва Босев. Веднага след това е извършена трансплантацията на органа на детето. Грижите след операцията са невероятни - непрекъснато идва медицинска сестра да пита от какво има нужда, осигурен е рехабилитатор, предписани са му специални дихателни упражнения за белия дроб.

На втория ден видях детето, Изабела беше щастлива и в перфектно състояние, радва се бащата. Момиченцето ще остане в клиниката в Палермо до края на ноември, предстои <210> още един контролен преглед, след това ще остане под медицински контрол.

На никой не пожелавам да му се случи нещо лошо, но нека хората да се замислят в трагична ситуация, че могат да помогнат на други хора, апелира бащата. В България даряването на органи е почти на кота нула. А един загинал при катастрофа човек може да спаси четири други човешки живота, като близките му дарят бъбреци, сърце, черен дроб, казва бащата на изстрадалото момиченце.

Тодор Босев е изключително благодарен на колегите си, които през цялото време са го подкрепяли. Полицаите, магистратите от районния съд, от следствието и прокуратурата вече няколко пъти събират лични средства, за да помогнат на семейството на Тодор Босев. Парите от фонда към здравното министерство покриват операцията, но малката пациентка непрекъснато се нуждае от още грижи. Нека в тази тежка икономическа ситуация хората да се подкрепят, да си протегнат ръка и да бъдат по-човечни, завършва разказа си полицаят.

КОЛЕГИАЛНОСТ

Финансовите средства на семейството на Тодор Босев са напълно изчерпани поради честите пътувания до Италия и големите разходи по издръжката. Банковата сметка на майката на Изабела Елена Босева е BG25BPBI 79241494056501, Пощенска банка. Колегите на полицая отправят апел към всички, които могат да помогнат на семейството, да се включат в тяхната инициатива.

ЧЕЛЕН ОПИТ

В клиниката в Палермо има информационни брошури в подкрепа на трансплантирането на органи, според които на първо място в Европа е Испания, следват Италия и Полша.

Там има две илюстрации какво е трансплантацията - едната представлява дърво, върху което с калем се присажда млада овошка. Другата е предаване на щафета от един бегач на друг спортист.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?