Следвайте ни

Поклонение пред жертвите на комунизма на пл. „Ст. Стамболов”

Паметта на хилядите знайни и незнайни, загинали в борбата срещу терора на тоталитарната власт, ще бъде почетена днес от 12:00 часа пред паметника на жертвите на комунизма на площад „Стефан Стамболов” пред сградата на общината. От Съюза на репресираните от комунистическия терор в Пловдив канят съгражданите си да се поклонят и да положат цветя пред монумента.

На тази дата се навършват 73 години от произнасянето на присъдите на Първи и Втори състав на т. нар. Народен съд. С тях през 1945 г. на смърт без право на обжалване са осъдени тримата регенти на малолетния Симеон ІІ – княз Кирил Преславски (братът на покойния цар Борис ІІІ), проф. Богдан Филов и ген. Никола Михов, 22 министри, 67 депутати от 24-то Народно събрание, 47 генерали и висши офицери и 8 царски съветници.

По време на събитията през септември 1944 г. е извършен държавен преврат в условията на окупация от СССР и с помощта на Съветската армия, при който са избити хиляди българи – регенти, депутати, офицери, министри, общественици, свещеници, учени, интелектуалци – елита на нацията.

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?