Следвайте ни

Погват агроаптеките заради отровените кучета

Прокуратурата рови кой продава опасните препарати на злосторниците

viber icon

Пълна проверка на  агроаптеките в цялата област започват спецекипи от прокурори, полицаи, инспектори и данъчни. Те ще проверяват дали свободно се продава отрова, която по закон е на специален режим. Повод за мащабната проверка са близо стотината кучета, които през последния месец бяха натръшкани из целия град. Четириногите бяха отровени със селскостопанската отрова ланат. Акцията е разпоредена от районния прокурор на Пловдив Гергана Мутафова. Служители на Областната дирекция за безопасност на храните и на НАП ще проверяват дали се спазва режимът за продажба на опасните препарати. Освен в Пловдив екипите ще работят в община  Родопи, Марица, Куклен, Перущица, Кричим, Стамболийски, Съединение, Калояново, Хисаря, Брезово и Раковски.

Ще се  проверява  цялостната дейност на фирмите, които осъществяват търговия с препарати за растителна защита, нормативната база, по която извършват дейността си, и законосъобразността на извършените продажби от  1 септември миналата година до момента, коментира Гергана Мутафова. Срокът за приключването на инспекцията е едномесечен. Резултатите от проверката ще бъдат докладвани в прокуратурата, където ще се преценят по-нататъшните мерки за затягане на режима.       

Домашни и улични кучета от миналото лято мряха като мухи по градинки и улици в Пловдив. Първоначално се оплакаха собственици на домашни любимци от Кършияка. Седем животни се изпонатръшкаха там за няколко дни. Черната серия насочи вниманието на ветеринарите към умишлено разхвърляна отрова. Сред починалите в адски мъки животни бяха голдън ретривърът Джеси, деветмесечният питбул Хера, десетгодишният Дъч от породата българско овчарско куче и т.н. Много от собствениците потърсиха помощ от ветеринари, но едва 2 животни бяха спасени. На косъм от смъртта се размина хъскито Ричи. Собственичката му успя да спаси животното, яло отровен кренвирш на кучешката полянка край Младежкия хълм. В клиниката Ричи е поставен на системи. Макар и с увреден черен дроб, животът му е спасен.

Симптомите приличат на епилептичен гърч, казаха ветеринарите. Токсинът бе изолиран като ланат.
Инсектицидът се използва за борба с мухи и листни въшки  и има много бърз ефект. По ловджийските форуми авджиите споделят случаи, в които вместо с капани са морили белки и порове  с ланат, но те предупреждават, че има опасност да се отровят котката или детето, така че не препоръчват този метод.

До проверката се стигна, след като бяха подадени сигнали в прокуратурата, че въпреки строгия режим за отпускане на селскостопанската отрова, има аптеки, в които ланат може да се купи свободно.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Скитник1

21.01.2016 | 14:07

Що си мисля, че от началото на тази година улични кучета не може да има ? Изтече двегодишния срок за прилагане на отсрочката в закона и не само районните кметове, но и Тотев се ослушват.Но ще се намери ли някой да пусне една жалба може би ? Има и предвидена глоба за кметовете.

Отговори
0 0

Да бе

21.01.2016 | 11:13

Вместо да погнат УЛИЧНИТЕ КУЧЕТА, каквито само в Третия свят се разхождат насам натам.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?